ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Засилен интерес към две специалности в ПУ, отпускат допълнително бройки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:06 / 13.07.2022Коментари (0)13562
©
Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ обявява прием за платено обучение в специалности "Политология“ и "Национална сигурност“. Това съобщи проф. д.н. Румен Кънчев - експерт по международна сигурност и геополитика и преподавател във висшето училище.

За миналата академична година в Пловдивският университет бяха приети над 80 студенти първи курс в специалност "Национална сигурност" и 15 - "Политология", въпреки че местата за държавна поръчка бяха доста по-малък брой, обяснява проф. Кънчев. Тази години ще бъде следван същия модел. На желаещите над утвърдената от Министерски съвет бройка от 20 места за национална сигурност и 17 за политически науки държавна поръчка ще бъде предложено платено обучение, което е по същите програми и отговаря на същите високи критерии. Практически студентите държавна поръчка и платено обучение се обучават заедно, така че разлика в качеството на подготовката им не съществува, допълва професорът.

Според проф. Кънчев засиленият интерес към двете специалности може да бъде обяснен с две основни причини. Първата е рязко изострената международната среда за сигурност през последните месеци след войната между Русия и Украйна, която води до засилен интерес към проблемите като на глобалната, така и на националната сигурност. 

А втората е сериозният академичен потенциал, който е привлечен да преподава тези науки в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. Става дума за преподаватели не само с водещи в областта академични постижения, но така също за хора, които имат солиден управленски опит, тъй като са работили на високи управленски позиции както в системата за национална сигурност, така и на политическите нива, на които се вземат управленските решения в тази област. Съчетаването на тези два елемента правят много ефективно обучението по политология и национална сигурност в ПУ, подчертава проф. Кънчев.

В катедра “Политически науки и национална сигурност" на ПУ е разработен нов и специфичен само за Пловдивския университет модел на обучение, който се доближава до модела на обучение в такива реномирани университети като Reading University (Лондон), който готви английските специалисти по геополитика, геостратегия, и национална сигурност, университета George Washington (Вашингтон) и др. 

Централен момент в методологията на обучението е опита да се постигне синергия между политическата наука и науката за национална сигурност. В този смисъл се интегрира, доколкото това е възможно, обучението в тези науки, каквато всъщност е една от важните тенденции в развитието на световната наука днес.

Проф. Кънчев посочи, че всеки, който в тази и следващите години кандидатства в специалностите "Национална сигурност“ и "Политология“ в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, ще получи отлично обучение от високопрофесионален преподавателски състав и реални шансове за намиране на работа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: