Защо полицията позволи да се изпотроши Джумая джамия, а после преби протестиращите за една счупена Lafka?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (35)
14:03 / 16.02.2014
23399
Какво всъщност се случи в Пловдив в петък?

Протестът срещу връщането на карловската Куршум джамия на мюфтийството прерасна в безредици.

Първоначално шествието започна в рамките на нормалното. После обаче протестиращите стигнаха до Джумая джамия, която бе обстрелвана с камъни и бомбички. Реакция от полицията не последва.

Протестиращите се отправиха по Главната към турското консулство. Въпреки безредиците минути по-рано, полицията абсолютно нескопосано охраняваше протеста. Вместо да се движат в кордон около протестиращите, полицаите се бяха събрали на няколко купчини и се разхождаха по главната, говорейки си помежду си спокойно, сякаш не охраняваха протест, а бяха в почивка. Това позволи на циганин-камикадзе да провокира протестиращите от което последваха безредици, а в района на проблема нямаше полицай, не се появи в продължение на минута-две, което за подобни мериприятия е фатално. Полетяха камъни към мургавелкото, който залягаше зад хората по кафенетата, които по чудо не отнесоха камъни в главата си. Все пак провокаторът получи своето и бе наритан от протестиращите, малко след това пристигнаха полицаите, които с груба сила отблъснаха протестиращите, но позволиха на провокатора да си ходи по живо по здраво. А дали той не бе изпълнил задачата си?

След турското консулство, множеството се отправи към централата на ДПС, където вече срещна истински полицейски отпор. Потрошена бе една Lafka, като е обществена "тайна" чия собственост са тези павилиони. И тук полицията вече бе много разярена и се втурна да бие жестоко протестиращите. Множество от хората бяха с разбити глави, кръв се лееше навсякъде.

Какви са реалните изводи от петъчните сблъсъци?
1. Протестът започна мирно и кротко.
2. Провокатори пред джамията и по Главната го опорочиха в известна степен, но не без помощта на полицията, която бездействаше.
3. Когато "работата" на провокатори и полиция бе "свършена", вече бе аддено позволение да се действа грубо срещу протестиращите и тя бяха смлени от бой, в защита на частната собственост на една тлъста личност, всички знаем коя.

Какви изводи можем да си направим?
Протестът бе опорочен от провокатори, с цел да се обслужат интересите на управляващите и най-вече на ДПС. По този начин се мобилизират избирателите на етническата партия.

В театрото се включи дори "патриотът" Волен Сидеров, който всъщност е в управляващата коалиция заедно с ДПС, като нарече протестиращите шпиц команди.

В същото време на фона на неадекватното поведение на Волен, трябва да изпъкне един "нов" и "неопитнен" "политик" и патриот, който се изказва като последна инстанция по всички въпроси, без някой да му е искал или да се е интересувал от мнението.

Ето и пълна картина от случилото се в петък, запечатана от оператора на Plovdiv24.bg:









Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (35)

Още по темата (97):
22.11.2023 Съдът отхвърли претенциите на Мюсюлманското вероизповедание за 4 имота в Пловдив
16.01.2023 Започва реставрацията на Куршум джамия в Карлово
06.01.2023 В Пловдив порязаха мераците на Мюсюлманско изповедание София
21.12.2022 В Пловдив взеха решение за Куршум джамия
28.01.2016 Карлово спечели Куршум джамия, скочи срещу съжителството
09.07.2015 Избягал от психиатрията в Пловдив запалил храма над Сопот!
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).