Защо един френски артист иска да превърне в призрак паметника на Альоша в Пловдив?

Автор: Гено Петров
Коментари (18)
09:53 / 14.09.2022
5082
Проектът GHOST на френския артисти Мич Брезунек поставя под въпрос мястото и значението на съветските паметници на територията на ЕС. Художникът въвежда публиката в един измислен свят, смесвайки дигитално изкуство и исторически факти.

Преди дни представи в Пловдив самостоятелната си изложба "Призракът е тук" (The Ghost Is Here), в която прави дигитални интервенции на 12 български паметника на Съветската армия, включително и Альоша.

Той също така има идея да направи и физическа трансформация на Альоша в Пловдив. Иска да го превърне в гигантска фигура на призрак. Тази трансформация ще бъде постигната чрез покриване на статуята със 100 м2 златист плат. В плановете на Бразунек е това да се случи в средата на следващата година, като той подчертава че няма намерение да разруши паметника.

Каква е неговата мотивация за този проект? 

"Живея и работя в Пловдив. Винаги съм бил очарован от хълмовете в пейзажа на града. Един от тези хълмове, разположен близо до центъра на града, е дом на гигантски съветски паметник на войник от Червената армия. Всеки ден хората са "наблюдавани" от тази статуя (наричана от местните Альоша), която се извисява над Пловдив като негов пазител и им напомня за миналото."

"Поради своите размери и разположение, огромната статуя на съветския войник винаги присъства в съзнанието на хората. Проблемът с всички тези подобни паметници из България е, че Червената армия, представяна като освободителка от комунистическата пропаганда, в действителност окупира и опустоши страната между 1944 и 1947 г. Вярвам, че Альоша - символът на съветското господство, който все още е настоящи и запазени, трябва да бъдат трансформирани по начин, който отразява истината."

"Няколко години търсих начин да променя дълготрайното възприемане на обществените паметници и да интерпретирам посланието, което носят. Искам да създам мащабни артистични интервенции в публичното пространство и да трансформирам паметници из България, като си играя с пространството, архитектурата и скулптурата. С този проект въвеждам публиката в един измислен свят, комбинирайки виртуално изкуство и исторически факти."

Проектът се казва GHOST, защото призраците – добри или лоши – оформят нашето виждане за света. Те се връщат, за да ни предупредят, че понякога историята се повтаря. 

Основният ми източник на вдъхновение е работата на една от най-влиятелните артистични двойки на XXI век – Кристо и Жан-Клод. Произведенията на Кристо за опаковане на място вече са част от световното културно наследство. Неговата визия се превърна в акт на свобода. Идеята за свобода е това, което искам да подчертая в този проект. Най-важното – свободата на изразяване в публичното пространство. Работата ми също така е знак на уважение към уникалното му творчество, признато в цял свят.


Виж коментарите (18)

Още по темата (115):
12.04.2024 Иван Петков: Младите изобщо не ги вълнува защо се събарят паметници
02.03.2024 Вместо Альоша: Три велики българки, които си нямат паметник
27.02.2024 Николай Бареков разпространи фалшива новина за паметника на Альоша
23.02.2024 Пловдивчанинът, който счупи с чук плочата на МОЧА, каза дали би направил нещо подобно и с Альоша
23.02.2024 Граждани поискаха демонтаж на Альоша, бяха посрещнати от
контрапротестиращи
23.02.2024 Недоволни пловдивчани се събират пред Альоша днес
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).