Заради съмнения за злоупотреби: Сезират главния прокурор за обществени поръчки в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:08 / 15.07.2015
4943
Депутатите на Патриотичния фронт сезират главния прокурор Сотир Цацаров и пловдивската Районна прокуратура за направени обществени поръчки с пряко договаряне в община Пловдив. Това обяви на пресконференция днес общинският съветник от ПФ Слави Георгиев. 

По думите му два от най-големите проекти в Пловдив през мандата на кмета Иван Тотев - реконструкцията на Цар Симеоновата градина и Зоологическата градина, са извършени именно след пряко договаряне без обявление и са спечелени от една и съща фирма.

Тези два случая, както и постъпили в приемната на Славчо Атанасов въпроси, ни накараха да потърсим информация, обявиха от Патриотичния фронт. Общинските съветници са отправили питане до местния парламент за това какъв е броят на обществените поръчки в Пловдив, проведени от началото на мандата на кмета Иван Тотев и колко от тях са с пряко договаряне. Отговорът на ресорния зам.-кмет Димитър Кацарски бил, че трябва сами да се информират от сайта на Агенцията по обществени поръчки. 

Информация за обществените поръчки на сайта на АОП, но за периода след 1 октомври 2014. 

"Дотогава, за това какви обществени поръчки са проведени, как са проведени, какви са цените и на какъв принцип са избрани изпълнителите - пълно мълчание", заяви бившият кмет на район "Западен" Десислава Желязкова. 

"Може би по тази причина кметът Иван Тотев бързаше да стартира непрозрачно договаряне без обявление със строителя на Зоологическата градина - "Запрянови-03" точно 24 часа по-рано, на 30 септември 2014 г., което му позволи да не публикува този договор и той да остане скрит от обществото", каза още Десислава Желязкова.

Община Пловдив като възложител попада сред челните места в списъка на АОП с възложители, които не са изпратили информация за своите проведени поръчки. От над 15 процедури, и то без да се включват тези от последните шест месеца, 10 са чрез договаряне без обявление, уточни Десислава Желязкова. 

По думите й при тези процедури непредставянето на информация как е била завършена поръчката е пречка АОП да сезира Сметната палата, както и Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши служебна проверка. "Дали точно това не е причината Община Пловдив да не предоставя тази информация", отправи въпрос Десислава Желязкова.

"Сигналът е готов, парламентарната ни група има сериозен юридически екип, който го е подготвил и до дни ще бъде внесен. Пускаме го не само до Районната прокуратура в Пловдив, но и до главния прокурор, защото не сме сигурни дали на местно ниво сигналът ще бъде разгледан толкова сериозно", посочи Александър Сиди, регионален координатор на ВМРО за Пловдив .

Виж коментарите (4)

Още по темата (892):
10.05.2023 Пепа Деведжиева: Разкритията на Чингарова са след дъжд качулка
09.05.2023 Предсeдателят на РИК-Пловдив за думите на Чингарова: Не трябва да се допускат подобни внушения
09.05.2023 Бивш председател на ОИК: Твърденията на Чингарова са абсурдни
09.05.2023 Районна прокуратура Пловдив се самосезира, започва проверка
09.05.2023 Освободен зам.-кмет на "Централен" разбуни духовете с обвинения за фалшифицирани избори в Пловдив
15.10.2019 Мирно и кротко: Последната сесия на ОбС Пловдив свърши за 20 минути
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).