Започва ваденето на новите документи за самоличност

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
07:35 / 29.03.2010
5628
Приемът на заявления за издаване на български документи за самоличност на български граждани и чужденци по новия образец започва днес. Официалният старт на кампанията ще бъде даден в Пловдив от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Звената "Български документи за самоличност" (БДС) в ОД МВР и в районните управления в областта, група "Миграция" в ОД МВР, както и сектор "Пътна полиция" ще приемат заявления за издаване на български лични документи на български граждани и чужденци само с такса за обикновена услуга.

Със стартирането на новите документи за самоличност се въвеждат редица улеснения. Комплекс от услуги се извършва на едно гише - облекчава се значително процедурата по прием на заявлението като на гражданите ще бъдат предоставяни безплатно разпечатани от системата заявления с попълнени актуални данни по гражданско състояние. Заявителят извършва проверка на попълнените данни като отразява в заявлението - "вярно"/"невярно", попълва празните полета, нанася съответните корекции и подписва документа. /В заявлението заявителят може да посочи и данните на лице, което да получи готовия документ./

На място, при подаване на заявлението, ще се правят снимките за документите, както и снемането на пръстови отпечатъци за паспорт.

Предвижа се мобилни екипи да посещават домовете на трудно подвижни хора, които не могат да се явят в звената БДС. За целта те или техни представители трябва да подадат предварително молба в поделение на МВР, придружена от документ, удостоверяващ състоянието им.

Документите от стария образец остават валидни до срока, посочен в тях. Няма да бъде задължителна подмяната на сегашните документи с новите образци. Гражданите, които наскоро са си извадили документи за самоличност, не са длъжни да си вадят нови, докато не изтече валидността им.

Гражданите имат право да поискат подмяна на документите си за самоличност, независимо дали е изтекъл срокът на валидност.


Виж коментарите (5)

Още по темата (26):
09.02.2011 Много пловдивчани са глобени за невръщане на старите си паспорти
28.12.2010 Глобяват 140 000 българи със стари лични карти
24.08.2010 Саморъчни списъци пазят ред при ваденето на документи в града
05.08.2010 Приемат заявления за нови документи и в съботните дни
09.06.2010 Списъци привличат желаещи за нови документи в районното в полунощ
04.05.2010 Вече няма опашки за новите документи
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).