Започва се! Кой ще проектира ремонта в Тютюневия град?

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
08:19 / 07.03.2018
5671
Община Пловдив обяви дългоочакваната обществена поръчка за Тютюневия град, научи Plovdiv24.bg. Търси се изпълнител на проектиране и упражняване на авторския надзор по време на строителството на обект: "Реконструкция и благоустрояване на улици на територията на Тютюнев град - Пловдив". 

"Задължително условия е спазване на одобреното техническо задание, което се явява неразделна част от настоящата документация", посочиха от Общината.

Максималният срок за изпълнение на проектирането не може да бъде по-дълъг от 40 календарни дни, а общата прогнозна стойност е до 50 000 лева (с ДДС).
 
В поредица от публикации Plovdiv24.bg представи на своите читатели, a и на всички пловдивчани, плановете по проекта за реконструкция и благоустройство територията на Тютюневия град, които сега се явяват задължително условия при проектирането. Припомняме, че по план проектът тярбва да обхване основно две зони в Тютюневия град, едната от които е ул. "Иван Вазов"; във втората зона пък са включени ул. "Г.М. Димитров" в участъка от бул. "Христо Ботев" до ул. "Авксентий Велешки", ул. "Одрин" от ул. "Иван Вазов" до ул. "Цанко Дюстабанов", ул. "Кирил Христов" - от ул. "Иван Вазов" до ул. "Цанко Дюстабанов", ул. "Екзарх Йосиф" от ул. "Иван Вазов" до ул. "Цанко Дюстабанов" и ул. "Капитан Андреев" от ул. "Иван Вазов" до ул. "Г.М. Димитров".

Два пък са вариантите, предлагани за ул. "Иван Вазов":

Вариант 1 предлага обединяване нивото на улицата с нивото на тротоара, при което уличното платно да се повдигне, настилката му да се пренареди, а тротоарите да се обзаведат с паважна настилка.

Вариант 2, обаче, запазва съществуващите нива на тротоарите и на пътя, отново предвижда пренареждане паважа на улицата, предвижда и запазване на гранитните бордюри. За тротоарите пък се предлага настилката да се подмени с бетонови вибропресовани плочи с големина и шарка, които да хармонизират с визията на целия ансамбъл от сгради и улицата като цяло.

Има и няколко любопитни предложения, които са общи и за двата варианта. Така например идеята е в бордюрите да бъдат вградени метални плочи или елементи, които да съдържат информация за емблематични сгради по улицата. Има идея в новата настилка по тротоарите да бъдат вградени текстове, фрази и строфи от поета Иван Вазов, с което да се акцентира върху важността и уникалността на улицата. Има и идея в настилката пред НУМТИ "Добрин Петков" да бъдат вградени елементи и характерни шарки, изобразяващи например петолиние и ноти.

Желанието на Общината е пълна подмяна на осветлението по улицата - новите осветителни стълбове и лампи да бъдат максимално близки по визия на осветители от архивни снимки от началото на 20 век. Като цяло се залага на 9-метрови масивни стълбове с допълнителни лампи на по-ниско ниво за пешеходците. Между стълбовете ще има опънати стоманени въжета, на тях пък допълнително ще може да се монтират още лампи или улична украса. 

И още - предвижда се също около чинарите по продължението на улицата да има пейки, ще се оформят кътове за почивка, съществуващата растителност пък ще се запази максимално, ще се премахва само тази в най-лошо състояние и след това задължително ще се приложи компенсаторно залесяване.

За втората зона пък предложението е свързано с превръщането й в пешеходна. За целта уличните платна ще се повдигнат на нивото на тротоарите. Единствено ул. "Екзарх Йосиф", посочват от Общината, е с характерни правоъгълни павета по пътното си платно, които ще се възстановят, за останалите улици ще се използват сиенитени павета, се посочва в заданието.

Голямата цел на проекта е подобряване на пътната инфраструктура на квартала, което пък да даде тласък за съживяването му и тези улични пространства да се подготвят за изкуство и култура с оглед на 2019-та година. 


Виж коментарите (0)

Още по темата (88):
07.11.2023 Съдът: Тютюневият склад "Никотеа" не е паметник на културата
19.09.2023 Областният управител създава работна група за Тютюневия град
07.08.2023 Пловдивчанин: Да ни е честит поредният запален склад от клошар
04.06.2023 ЧСИ продава офиси в тютюнев склад, който трябваше да се бута
30.03.2023 Затруднен трафик в час пик заради нов строеж в центъра на Пловдив
20.01.2023 Прокуратурата с последна информация за бутнатите складове на "Христо
Ботев"
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).