Започва реставрацията на “Източна порта“

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:03 / 15.07.2008
2971
Пълно фотограметрично и геодезично заснемане на обекта в източното подножие на Стария град в Пловдив - археологически обект "Източна порта" започват днес шестима археолози и техници от Центъра за реставрация на художествени ценности - София, съобщи кметът на район "Централен" Райна Петрова. Успоредно с това те ще изработят и каталог на археологическите забележителности на обекта. Район "Централен" подписа договор с Центъра за реставрация в София, за археологически комплекс "Източна порта". За целта община Пловдив е предвидила и осигурила по договора сумата от 18 000 лева. Райна Петрова уточни, че това е първата стъпка към изработването на идеен проект за съхраняването на "Източната порта". Вчера служители на общинско предприятие "Чистота" и "Паркове и градини" почистиха и подготвиха разкопките. За да се опази, съхрани и превърне в туристическа атракция, археологически комплекс "Източна порта", който е един от символите на Пловдив, е необходимо спешно да бъде изработен проект, който да реши в дългосрочна перспектива проблема с облагородяването и реставрацията му, алармира преди месец Райна Петрова. Тя настоя този важен обект да залегне като приоритет в общинската програма за развитие на туризма. Амбицията на районния кмет бе да се кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие", където са предвидени средства за обновяване на исторически и културни паметници и свързаната с тях инфраструктура.
"Източната порта" е паметник на културата с национално значение, който в момента е в крайно занемарено състояние, съобщиха от районното кметство. Във времето са предприемани различни инициативи за неговото почистване, които обаче нямат дълготраен ефект. Последното почистване на обекта бе проведено на 25 март под мотото "Сливи за смет", което бе организирано съвместно от ОП "Чистота", ОП "Паркове и градини", "Старинен Пловдив" и Археологическия музей.

Източник: агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (52):
01.09.2023 Ето кога откриват Небет тепе и Източната порта
25.08.2023 Ексклузивно: Вдигнаха колонадата на Източната порта
31.05.2023 Работата по Източната порта е в напреднал етап
30.08.2022 Най-после! Направиха първа копка на Източната порта
21.07.2022 Парите за Източната порта и Небет тепе са налични
20.07.2022 Фирмата, която работи по "По крепостните стени на Филипопол", влиза в Източната порта
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).