Започва разкриването на северната част на Голямата базилика, кметът: Проектът е със световно значение!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (19)
12:37 / 20.05.2016
11468
Меморандум за разбирателство между Община Пловдив и Фондация "Америка за България" за пълното разкриване и експониране на Голямата базилика бе подписан днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Днес е хубав ден, защото даваме старт на един проект, който ще заеме централно място в програмата на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 година. 

Това е проект със световно значение. Още на старта му видяхме, че се захващаме с нещо много голямо. С добрата работа на археолози и реставратори ние - особено новите поколения, успяхме да осъзнаем какво богатство имаме под краката си", заяви кметът Иван Тотев, минути преди да постави подписа си на меморандума.

Освен пълното експониране и разкриване на базиликата ще бъде създадено и ново площадно пространство, а целият обект ще бъде функционално свързан с Малката базилика, с Одеона и северната страна на Римския форум, както и с улицата и културния център "Тракарт". 

"Голямата базилика ще е на пешеходно разстояние до всички атракции, които туристите трябва да видят, ще увеличи времето на престоя им и ще направи Пловдив много по-видим на картата на градовете със световно историческо и културно наследство", коментира още кметът. 

Същинската работа по обекта вече е започнала, археолозите са на Голямата базилика от година, до момента са разкрити и се реставрират близо 1400 квадратни метра мозайка, очаква се общият им обем след края да е около 2000 квадратни метра. 

Разкриването на северната част започва през юни. Това обаче ще наложи промени в организацията на движението, които ще бъдат своевременно оповестени, заяви Тотев. 

Улицата (т. нар. "ръкав"), свързваща бул. "Княгиня Мария Луиза" и "Цар Борис Трети Обединител" ще бъде затворена за движение, автобусите по линия 9 ще минават по ул. "Капитан Райчо", за движение и отпушване на трафика ще отвори ул. "Света гора". 

Финансирането от фондация "Америка за България" е в размер на 4 885 000 лева, Общината също се ангажира с обща инвестиция в размер на около 4 млн. лева, като близо 1 милион вече са изхрачени за закупуване на два терена край обекта, парите ще са също за укрепване, за подпорни стени, както и за оформяне на площадното пространство, което ще бъде част от общинската програма.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (19)

Още по темата (220):
06.04.2024 Огромен срам! Родители, озаптете си отрочетата!
22.02.2024 Висока оценка: Епископската базилика на Филипопол става част от стоте национални туристически обекта
11.02.2024 Десетки служители на НСО завардиха Епископската базилика, вижте защо
27.07.2023 BBC заснеха филм за Епископската базилика на Филипопол
26.07.2023 Епископската базилика отваря врати за архитектурна работилница за деца тази неделя
05.07.2023 По 250 души на ден посещават Епископската базилика на Филипопол
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).