Започна третият Народен събор на Пловдив

Автор: Васил Динев
Коментари (2)
11:01 / 12.05.2018
7963
Кметът Иван Тотев даде официален старт на Третия Народен събор на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Специален гост тази година е македонският министър на културата Роберт Алагозовски. Събитието се организира и под патронажа на кмета на район "Тракия" Костадин Димитров.

"Изключително ми е приятно да сме домакин на поредния събор, на поредното невероятно мероприятие в нашия прекрасен парк. Имаме над 300о участника и точно на тях искам да благодаря, че ще пренесат творчеството си в "Тракия", заяви Димитров.

"Прекрасно е всеки път, когато сме тук да си спомняме как изглеждаше "Лаута" преди 7-8 години, колко усилия се положиха, за да стане паркът едно предпочитано от пловдивчани място. И след това, някак по естествен начин, дойдоха и тези прекрасни идеи с празниците на народното творчество", сподели и кметът Иван Тотев. "Съборът се провежда за трета поредна година и аз съм сигурен, че събитието ще продължи още дълго, защото хората започнаха да го предпочитат и очакват." 

И Тотев, и Димитров призоваха специално пловдивчани да бъдат разумни на пътя, да спазват правилата, да бъдат умерени, за да премине празникът без инциденти и помрачени усмивки. А хората вече започнаха да изпълват парка, където ги очаква много музика, песни и танци. Два дни изпълнители от цяла България ще демонстрират уменията си на двете съборни сцени, по продължение на главната алея занаятчии, майстори на скарата и всякакви други вкусотии и лакомства изкушават малки и големи. Любителите на народното творчество пък имат възможност лично да се докоснат до него в училище за народни инструменти, където могат да получат уроци по гайда, кавал, гъдулка и тъпан; за поредна година ще има училище по народни танци, възстановка на Априлското въстание, народните борби. 

Акцент на първата съборна вечер ще е Виевската фолк група. Концертът им започва в 19 часа. Съборът продължава и на 13 май - неделя, от 10 часа.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (7):
15.05.2018 Нов рекорд на посетители отбеляза съборът в "Лаута"
12.05.2018 Започва третият Народен събор на Пловдив, всички са поканени!
09.05.2018 В събота започва големият събор в "Лаута", обещаха народни цени
09.05.2018 Заковават новата всевиждаща "тринога" на КАТ на бул. "Санкт Петербург" заради събора!
06.05.2018 След седмица "Лаута" ще се пръска по шевовете заради Третия народен
събор!
01.04.2018 Народното творчество на България си дава среща за събора в "Лаута"
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...
Кметът на Пловдив свиква партиите на консултации
МВР Пловдив лови нарушители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).