Започна реконструкцията за 70 млн. лв. на пречиствателната станция на Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
11:29 / 21.06.2021
4611
На официална церемония беше даден старт на реконструкцията на пречиствателната станция на Пловдив. На събитието присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, ръководителят на Пречиствателната станция Николай Михалков, управителят на "ВиК" ЕООД - Пловдив Спартак Николов, представители на изпълнителя на проекта - ДЗЗД "ПСОВ Пловдив 2018" и на надзора - ДЗЗД "Дейта консулт", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Реконструкцията на пречиствателната станция ще струва 70 млн. лв., 80% от които са осигурени по ОПОС 2014-2020, а останалите - съфинансиране от Община Пловдив. Изпълнителят на проекта е същият, който преди година направи пречиствателното съоръжение на Хисаря. 

"Днес е хубав ден за Пловдив и за селищата от община "Родопи", които също ще бъдат включени в този проект. Единственият по рода си в България - в него ще се произвежда биогаз и електричество. Срокът на изпълнение е 700-730 дни, надявам да се съберем пак тук и да отчем успешен проект. Това е поредната голяма инвестиция в Пловдив, за 70 млн. лв." - каза кметът Здравко Димитров.

Управителят на ВиК Пловдив Спартак Николов допълни: 

"Днес е хубав ден и за екологията. Не само законосъобразно, а и екологично. Преди 10 г. започна инициативата за реконструкцията. Това е вторият, слава на Бога, успешен старт на този проект и кметът в качеството на бенефициент ще направи първа копка.

Подкрепен по линия на ЕС, тук ще се имплементират последните технологични новости в областта на пречистването. След завършването на проекта, тази Пречиствателна станция ще има соларен парк, ще се използва за термична обработка на утайките, ще има когенерация и производство на електричество. Така се минимизират производствените разходи, което пряко ще рефлектира върху ценообразуването. Този проект ще се случи по най-добрият начин, тъй като изпълнителят е направил пречиствателната станция в Хисаря. Гражданите няма да усетят неудобства, така както е в "Северен".


Виж коментарите (0)

Още по темата (308):
11.04.2024 Читател: Ремонтът приключи, няма логика този изкоп да е там. Ще стане страшна беля!
05.04.2024 Пловдивчанин сигнализира за покъртително състояние на един от най-новоремонтираните булеварди
23.03.2024 Бивш зам.-кмет на Пловдив: Водният цикъл приключва, когато се отчете в
цялост
22.03.2024 Продължават ремонтите в северната част на Пловдив
21.03.2024 Първо в Plovdiv24.bg: Изненадващо смениха ръководителя на Водния проект
28.02.2024 За броени часове асфалтираха част от булевард в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).