Започна изграждането на огромен интермодален терминал край Пловдив

Автор: Мария Морунова
Коментари (8)
12:55 / 19.06.2015
11993
Интермодален терминал в Южен централен регион започна да се изгражда днес край гара "Тодор Каблешков" в село Златитрап. Първата копка бе направена от Мария Чакърова - директор на дирекция "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в НКЖИ, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

На церемония бе отслужен водосвет, а представители на НКЖИ, както и кметът на Пловдив Иван Тотев подчертаха, че проектът има голямо стратегическо и икономическо значение в регионален, национален и общоевропейски аспект. Основната цел при реализирането му е да се постигне подобряване на интермодалността в югоизточния регион на Европейския съюз чрез създаване на условия за оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт.

Мария Чакърова подчерта, че това е първият интермодален терминал в България, който ще бъде изграден с европейско финансиране. Проект "Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив" се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Подготвят се подобни терминали в Русе и Варна, а идея има и за Бургас.

Общата стойност на проекта възлиза на 10 366 989 лева без ДДС и включва разходите по цялостната подготовка и строителство на терминала.

Предвижда се на площ от около 70 000 кв. м да бъдат изградени терминална площадка за товаро-разтоварни операции на контейнери от вагони на автомобил и обратно, площадка за складиране на контейнерите, площ за повредени контейнери и техника, специални места за хладилни товарни единици, административна сграда за обслужване на клиенти, площи за митничарски контрол и склад, паркинги, контролно-пропускателен пункт.

След реализация на проекта ще бъдат привлечени товари за превоз от автомобилния към железопътния транспорт, ще бъде намалено времето за транспорт на контейнери, ще има по-висока сигурност на превозите.

На церемонията за старт на строежа стана ясно, че идеята за изграждане на терминала е от 2004 г. Забавяне обаче се е получило заради процедури по отчуждаване.


Виж коментарите (8)

Още по темата (16):
11.06.2019 Борисов край Пловдив: Кой ще обясни на Зико какво е интермодален?
16.08.2017 Мощна пловдивска фирма взе на концесия Интермодалния терминал!
29.05.2017 ПИМК поиска Интермодалния терминал край Пловдив
30.03.2017 Този е най-новият проект на 3 км от Пловдив, в който са вложени 300 млн.
лв.
30.03.2017 Пловдив става логистичен център за бизнес и търговия, влакове летят със 160 км/ч!
30.03.2017 Откриват обновения жп участък Стамболийски-Пловдив и новия Интермодален терминал
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).