ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Занаятчийското училище за деца в Старинен Пловдив отвори врати
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:48 / 18.04.2021Коментари (0)2782
С известно закъснение в резултат на предприетите мерки срещу COVID-19, които наложиха неколкократно отлагане и спазване на локдауна, в събота бе дадено началото на реализацията на проекта за Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив.

Инициативата се радва на огромен интерес от страна на деца, родители и желаещи възрастни. Децата са изключително мотивирани, ентусиазирани и искрено се забавляват, овладявайки тънкостите на занаятите и изработвайки стъпка по стъпка свое собствено занаятчийско произведение, под вещото ръководство на известни в страната и чужбина майстори от Регионалната занаятчийска камара – Пловдив. В това се убеди лично и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който заедно с представители на РЗК посети някои от ателиетата. Занятията се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Припомняне, че по проект е предвидено всяко дете да се запознае детайлно с три занаята. Заниманията се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. "Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. "Д-р Ст. Чомаков" № 9), Галерия "Занаяти“ (ул. "Д-р Вълкович“ № 3). През времето на реализация на проекта, по 100 деца на месец ще имат възможност да се запознаят с най-вълнуващите тайни на традиционните български занаяти, а в тънкостите им ще ги въвеждат 20 майстори от Регионалната занаятчийска камара. Това са: Васка Велкова – рисуване върху стъкло; Даниела Горалова – изработване на художествена керамика; Пенка Ставрева – кукли; Варта Торосян – пекарство; Славка Балджиева – художествени тъкани (вертикален стан); Жана Иванова - Димитрова - художествена тъкан, плъсти, Галина Тодорова – изработване на художествена керамика (писани яйца); Костадин Деведжиев – художествена обработка на дърво и дърворезба; Елена Демирева – художествена обработка на дърво (варак); Веселина Божилова - кукли, Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие; Тони Пранджева – художествена керамика моделиране, мозайки; Елена Георгиева – иконопис; София Христозова - Йорданова - худ.керамика, Иван Тонев – гайтанджийство; Жулиета Георгиева - царевична шума; ; Елена Драмова – художествени тъкани, хоризонтален стан; Христо Войводов – изработване на изделия от кожа; Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, художествени тъкани; Любен Баков – ретро-фото.

Проектът на отдел "Култура, археология и културно наследство" в партньорство с Регионална занаятчийска камара, спечели финансиране от Министерство на културата в размер на 100 000 лева. Той дава възможност изградената база да се използва възможно най-рационално като през месеците юли и август е предвидено в обучението да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие.

Организаторите са изключително удовлетворени от факта, че още преди официалния старт, интересът е голям. Родителите, които имат желание да включат децата си, могат да го направят през училищата, на сайта на Занаятчийската камара и в социалните медии. Там в детайли е обяснено как могат да се запишат. Това трябва да стане с предварителна заявка, защото групите са малки от 4 до 6 деца. Обучението за всяко едно включва 4 астрономически часа или 6 учебни часа. По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи с изложба, представяща работата на децата в Галерия "Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение.

УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ /ул. "Стръмна" № 1, 1А, 2 и 3/

ЗАНАЯТЧИЙСКИ ЦЕНТЪР "БАКАЛОВА КЪЩА" /ул. Д-р "Чомаков" № 9/

РЕТРО-ФОТО /ул. "4-ти януари" № 4/

ГАЛЕРИЯ "ЗАНАЯТИ" /ул. " д-р Вълкович" № 3/

Родителите, чиито деца желаят да се обучават в Занаятчийско училище, подават заявление на e-mail: rzk_plovdiv@mail.bg или в офиса на РЗК-Пловдив и подписват заявление -декларация.

За записване и информация тел 0879839577







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: