ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Заможни хора със скъпи коли се облизват за държавен имот край Пловдив
Автор: Диана Бикова 08:38 / 08.02.2023Коментари (0)19222
©
Областният управител на Пловдив обяви търг за продажба на държавен имот в землището на село Катуница и го прекрати ден преди провеждането му, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Търгът е обявен в електронната платформа за продажба на имоти - държавна собственост и трябваше да се проведе на 7 февруари 2023 г. Предвиденият за продажба терен е с площ 811 419 квадратни метра, при начална тръжна цена 243 425 лв. без ДДС и стъпка за наддаване 20 000 лв. без ДДС. Няколко потенциални купувачи дори са правили оглед на място. 

Територията е със статут за земеделска дейност, но представлява изоставена орна земя от Х категория. Имотът попада в Защитена зона BG0000194 "Река чая", местност "Мандрата" на село Катуница, обявена със Заповед № РД-688/25.05.2020 г. на Министъра на околната среда и водите, Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет, изменено с Решение №52/05.02.2008 г. на Министерски съвет, предвид Решение на Комисията 2009/93/ЕО от 12 декември 2008 г. за приемане съгласно Директива 92/43/ЕИО на Съвета на втори актуализиран списък на териториите от значение за Общността в континенталния биогеографски регион /нотифицирано под номер С (2008) 8039)/.

В хода на административната процедура е констатирано, че за законосъобразното провеждане на търга са необходими съществени изменения на обявените условия поради установен пропуск в дадените в тръжните документи указания, което води до невъзможност за участниците да попълнят коректно документите си при равни условия.

Установено е, че в указанията няма точни и коректни указания към участниците за попълването на декларацията за липса на конфликт на интереси, което е довело до дуалност при тълкуването на същите. Това обстоятелство създава възможност и предпоставка за опорочаване на тръжната процедура при нейното продължаване, както и елиминира възможностите за създаване на конкурентна среда при равни условия за всички участници.

Пропускът не е констатиран своевременно в процеса на подготовка на тръжната документация и не може да бъде преодолян, което прави провеждането на търга невъзможно, пише в заповедта за отмяна.

Другият пропуск е, че в документацията липсва достатъчна конкретизация относно специфичния режим на имот, попадащ в "защитена зона", както и изричните забрани за извършването на определени дейности, които са свързани със съществени ограничения при упражняването на правото на собственост в пълния му обем. Това от своя страна е създало невъзможност участниците в търга валидно да обективират волята си за потенциалното придобиване на правото на собственост върху имота, при условията на ограниченията, произтичащи от статута му на "Защитена зона" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

Допреди няколко години в този държавен имот се е добивал филц и пясък. В непосредствена близост до него се е образувал водоем от избилите подземни води, запълнили огромна дупка с дълбочина 30-40 метра, издълбана от немски багери. Според закона, водата е държавна собственост, а земята под нея - общинска, разказа кметът на Катуница Красимир Юруков.

След спиране на добива на инертни материали територията е сепарирана със земен насип, но земята е унищожена. Била е дадена за 5 години чрез община Садово на кметството в Катуница да поддържа терена. В края на октомври 2022 г. обаче две представителки на областната администрация връчили на кмета решение на областния управител за изземването. В последствие е обявен и самият търг. Заможни хора със скъпи коли са били на огледи на място, потвърди Юруков.

Защо някой би проявил интерес към унищожена земеделска земя? Имотът не може да се използва по предназначение, защото попада в НАТУРА 2000. В защитените зони има забрана за редица дейности, но пък може да реализират други. Тук може спокойно да се направи фотоволтаичен парк, още повече, че съвсем близо има трафопост на EVN.

"Ако беше общинска тази земя, нямаше да я продадем. С кмета на община Садово Димитър Здравков, с когото караме трети мандат, имаме решение да не се продава общинска земя. Даваме под наем и така подпомагаме нашите стопани. 12 населени места сме в общината, във всички е така" - коментира кметът на Катуница.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: