ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Заместник-министър в Пловдив: 33 млрд. лева европейски пари е оползотворила България от кохезионните фондове на ЕС до 2020 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:17 / 09.05.2024Коментари (1)3480
©
Около 33 млрд. лв. е сумата, която България е оползотворила от 2007 до 2020 г. в първите два програмни периода по политиката за сближаване на Европейския съюз. Средствата са инвестирани в над 50 хиляди проекта в цялата страна. Това заяви заместник-министърът на финансите Мартин Дановски на регионалната конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще" в Пловдив. Той посочи, че при присъединяването си към ЕС тази сума е била съотносима с повече от половината от БВП на България и близо 40% от БВП на страната ни през 2014 година. "Това е огромна сума“, подчерта Дановски.

Според него, към момента са достигнати 60%, но целта, към която се стремим, е поне 75% в края на този програмен период. По думите му кохезионната политика или политиката по сближаване представлява "гръбнака" на ЕС. Заместник-министър Дановски заяви, че страната ни се намира в много важен период на трети пореден програмен период, който изпълнява по отношение на политиката по сближаване.

Той посочи, че всяка страна-членка ще проведе дискусии, за да се изведат поуките за следващата фаза на развитие на политиката на сближаване. "Това е причината, поради която стартираме информационна кампания, за да популяризираме това, което сме свършили до момента, и смятаме, че трябва всеки един от нас да положи като усилия в бъдещите периоди на тази политика, за да може да се случи по-успешно. Ключовите думи, които сме избрали за тази кампания, са доверие, напредък и бъдеще“, добави Дановски.

Според заместник-министъра, за да бъдем успешни, най-важното решение е да се постигне консенсус в каква посока да се развиваме като държава. По този начин ще се определи кои са двигателите на растежа и силните страни, които ни отличават от другите държави. Затова България трябва да заложи на тези сектори, които да генерират брутен вътрешен продукт.

По думите му, постигането на тези цели става с реформи, изграждане на доверие и прозрачност. "Всеки трябва да може да провери какво се финансира, къде отиват парите, постигат ли се резултати и какви ползи носят съответно тези проекти. Ние трябва да вървим в посока, в която тези фондове да носят все повече и повече добавена стойност“, обясни Дановски.

Той допълни, че една от големите битки е за привличането на млади хора успоредно с привличането на инвеститори. "Борим се в конкуренция с много по-добре развити от нас образователни системи и затова инвестираме пари в образование и човешки капитал, който е сред най-големите ценности на динамичните времена, в които живеем“, коментира заместник-министърът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Усещаме го по задръстванията, разбитата магистрала от София до Бургас (и обратно) и високата инфлация. Също така се виждат безбройните майбаси, ес-класи и хванати наркомани по пътищата от "хайлайфа". Добре се усвояват парите! За сметка на това няма нито един построен нов Театър, Училище или Библиотека.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Академичната общност излиза на протест
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: