За фалшивите новини и как всички често помагаме на техните създатели

Автор: Васил Динев
Коментари (5)
12:00 / 20.06.2017
18241
Типичен пример за фалшива новина показаха вчера от един пловдивски сайт, лъгал неколкократно, че е най-четеният под тепетата. Името му, разбира се, няма да споменем, защото точно такава е целта на всички подобни - чрез скандали и лъжи да трупат популярност.

Още вчера по обяд ние от Plovdiv24.bg на нашите страници ви разказахме за По пловдивски: История с щастлив край и бутилка хубаво вино! Още тогава вече беше ясно, че телефонът е предаден на собственика. Нашият опит бе да разкажем една позитивна история, която да върне надеждата на тези от вас, които смятат, че доброто не се среща по нашите географски ширини.

Няколко часа по-късно въпросният сайт публикува "новина", че е открит телефон в центъра на Пловдив и че се търси собственикът му. Много хора се подлъгаха и започнаха да споделят фалшивата новина на собствените си фейсбук страници. Майката на момичето, открило джиесема, също написа до въпросния сайт, че собственикът отдавна е открит, но разбира се, публикацията остана. 

Всички вие вече вероятно се досещате за целта - трупане на трафик без значение от методите, използвайки хора, склонни да споделят тяхната "новина", в опит да направят добро, но неосъзнавайки, че всъщност единствено и само помагат да се разпространи една лъжлива информация.

Същият сайт наскоро бе осъден и за кражба на фотоси, което също само по себе си трябва да подскаже на всички нас дали трябва да помагаме на такива "медии" като споделяме новините им в социалните мрежи.

Медия, която си е позволила дори веднъж да публикува невярна новина, знаейки, че е такава, само с цел да трупа трафик, вероятно ще продължи да го прави и занапред. Сайт, който си позволява редовно да го прави, е пределно ясно какъв е. Затова винаги гледайте източника на статията, която споделяте, защото, помагайки на такива сайтове, помагате да продължи и дори да се засили тенденцията за разпространението на фалшиви новини.

Борбата с фалшивите новини вече бе поставена като приоритет сред водещи български медии. Проблемът обаче далеч не е само български, но очевидно тук също има своите последователи, възползващи се от световни изключително некоректни и нелоялни практики.

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Малка община, граничеща с Пловдив, настигна София по строителство...
В Пловдив не се научихме да минаваме през кръгови кръстовища
Ето я листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив област
На улица в Пловдив снимаха новия джип на Ferrari
Това е листата на БСП в Пловдив, която ще атакува новия парламент...
Адско задръстване на Околовръстното на Пловдив, шофьорите изнерве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).