Възстановиха Иванка Киркова, а после й връчиха заповед за уволнение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
13:04 / 28.04.2022
27419
Началник за един ден. В такава ситуация се оказа днес Иванка Киркова, която бе възстановена като началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив. След като Върховният административен съд отмени заповедта й за уволнение от 5 юли 2021 година, днес тя бе възстановена на ръководния пост.

Точно в 8.40 часа тя се яви в сградата на РУО, а минути по-късно пристигнаха трима служители на Министерството на образованието и науката. Първата заповед, която подписала, била за връщането й на длъжността "началник“, а втората – че от 29 април се прекратяват трудовите й правоотношения.

Киркова не успя да влезе в кабинета на началника, тъй като той се оказа заключен, тъй като Антоанета Пакова, която спечели конкурса за поста след уволнението на Киркова, тази седмица е в отпуск. Временно изпълняващ е старши експертът по обществени науки, гражданско образование и религия Антоанета Кръстанова.

На 26 април Киркова подава заявление до МОН да бъде възстановена, считано от 28 април. Затова днес се явила сутринта на работа. Изпратените от МОН служители първо й дали да подпише заповедта за възстановяване, след което, за нейна изненада, и втора, с която се прекратяват трудовите й правоотношения.

“Основният мотив, който е посочен, е, че не притежавам изискуемата дигитална компетентност – обработване на информация, създаване на съдържание, дигитална комуникация и информационна сигурност. Според изискванията би трябвало да мога да създавам цифрово съдържание – текст, изображения, таблици, да обработвам и редактирам, да притежавам умения за работа с електронно подписани документи, със служебната поща и деловодната система. Ще кажа само, че от 2010 година РУО-Пловдив има такава система. В заповедта е посочено също, че за длъжността се изисква работа с правни информационни системи и системи за електронно управление, работа с презентационен софтуер, търсене на информация онлайн чрез търсачки, прилагайки правилата за информационна сигурност",  поясни пред “Уча в Пловдив" Киркова. В заключение е написано, че в служебното досие на Киркова не се съдържа документ, който удостоверява нейната дигитална компетентност.

“Оказвам се своеобразен участник (не по мое желание), в тази абсурдна ситуация. Няма как да направя коментар, ще се радвам коментарите да направи някой друг. Не съм се уморила, напротив – мотивирана съм и за пореден път ще си търся правата в съда. Съжалявам за данъкоплатеца. Това е може да продължава така, човешките права трябва да се зачитат и всеки да си получи заслуженото", каза още Киркова.

И добави, че е завършила специалност “Общо инженерство" в Техническия университет, преподавала е “Информационни системи в туризма", което със сигурност изисквало дигитални компетентности. В предишната й длъжностна характеристика имало изискване за същите дигитални компетентности, а сега се оказвало, че тя не притежава нужния ценз.

В днешния си работен ден Киркова изиска справка за всички договори, които са били сключени от РУО за периода от юли до момента, както и за всички направени разходи, пише "Уча в Пловдив".

Виж коментарите (5)

Още по темата (15):
18.03.2024 Иванка Киркова отново е шеф на РУО Пловдив!
02.02.2024 Отново рокада в РУО - Пловдив, Иванка Киркова си тръгва
15.09.2023 Вижте какво направи най-напред новата шефка на РУО Пловдив
14.09.2023 И след третото уволнение - тя отново се завърна
05.09.2023 След дълга съдебна сага Иванка Киркова се връща начело на РУО-Пловдив
16.03.2023 Бившият шеф на РУО-Пловдив си намери нова работа
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).