Възрастни музиканти "разтапят" пловдивчани по Главната

Автор: Цвети Тончева
Коментари (4)
20:18 / 10.05.2022
5361
Песента "Альоша“ и още руски песни зазвучаха на Главната в Пловдив по повод Денят на победата - 9 май, но изпълнени нежно на китара от двама възрастни музиканти. Не, това не бе всичко! Репертоарът на двамата е огромен. Изпълненията им се отличават с виртуозност, интелигентност и акустичен звук. Двамата свирят над 600 мелодии от всички националности, сред които много популярни и класически парчета. Свирят цял ден, а не повтарят нито едно парче.

Стефан Григоров е на 86 години, той води като солиращ на китарата. Пред камерата на Plovdiv24.bg разказа, че е завършил музикалното училище в Пловдив, но не става професионален музикант, а учи "Икономика и География" в СУ. Така става учител по география в Спортното училище в Пловдив и преподава на много известни наши спортисти като Стефка Костадинова, например.  

"Но музиката е храна за душата ми, не мога да живея без музика“, казва Стефан Григоров.

Вече 12 години той обикаля света, бил е на всички континенти и е свирил къде ли не. Има виза благодарение на сина си, който живее в Лос Анджелис.  

Неговият колега Ангел го чака да се завърне, за да посвирят заедно в Пловдив. Ангел свири на китара от малък, самоук е.

За двамата музиканти улицата е най-добрата сцена и затова не е редно да се забранява на уличните музиканти да се изявяват, смятат те. 

Музикантите не са равнодушни към световните събития и имат съвсем ясна позиция за войната в Украйна. Стефан казва, че е пацифист, обича мира, не обича жертвите. "Трябва да се намери начин тази война да се спре.“

Ангел твърди, че има и друга гледна точка, която трябва да се чуе. В този момент обаче Стефан го прекъсва с разлят акорд на китарата си, в знак на несъгласие. Проличава, че си имат разногласия по политическите теми, но това не им пречи да свирят добре, в синхрон. Защото музиката обединява!

В България не се обръща достатъчно внимание на това, но без музика не може, тя е духовна храна, казва Стефан.

И двамата смятат, че когато начело на България застанат достойни хора, достойни политици, страната ни ще се оправи. Но за съжаление смятат, че засега няма такива личности, такива каквито е имало навремето.

За да спрем дискусията музикантите от Главната подемат "Говори по-тихо“  - Parla Piu Piano. Музиката наистина те разтапя и те кара да потънеш в размисъл за всичко около теб, за всичко, което се случва в този момент по света….И може би наистина именно това е призванието на изкуството.

Да ги послушаме във видеото долу!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).