Второ място за ВГ "Сладурана" на международен конкурс в Италия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:41 / 16.09.2015
1490
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Княз Александър I":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С второ място в категория "групи" на международния конкурс "Орфей в Италия" бяха отличени младите таланти от вокална група "Сладурана" с ръководител Донка Гугова към ОУ "Княз Александър Първи". 

Тази година в конкурса участваха деца и младежи от 5 до 25 години от България, Румъния, Полша, Швеция, Русия, Украйна, Латвия, Португалия, Испания и Италия. Те се състезаваха в различни категории, сред които - за най-добра песен от солисти, вокални групи и хорове; за най-добър танц; за най-добро изпълнение на оркестър. 

Арт фестивалът се провежда за осма поредна година и в него се включиха над 250 участници от цяла Европа. Адриатическият курорт Лидо ди Йезоло е домакин на конкурса от 2008г., съобщиха организаторите от Арт център "Кърнолски". 

След успешното си представяне на фестивала, което е първо международно участие за ВГ "Сладурана", децата са получили покана от организаторите за участие в друг международен конкурс - "Орфей в Испания" догодина. 

Радостина Гунгалова, която е част от състава на вокалната група, бе отличена с първо място в категория "солисти" и е получила покана да участва в Международния фестивал за детски песни и танци в град Конин, Полша - 2016 г. и във фестивала "Magia Italiana",Римини, Италия - 2016 г. 

Всички деца от ВГ "Сладурана" са получили и грамоти, подписани от вицепрезидента на България - Маргарита Попова.

Макар че фестивалът "Орфей в Италия" съществува от едва осем години, той е дал тласък за развитие на редица таланти в Европа. Сред тях са Кърт Калея от Малта, представил страна си на конкурса "Евровизия" през 2012 година; Лиса Аякс от Швеция, спечелила популярния телевизионен формат "PopIdol" в Швеция през 2014 година; Александра Низио, спечелила телевизионния формат "Гласът на Полша" през 2014 година; Натиа Шванадзе от Грузия, спечелила "Гласът на Грузия" за деца.

Идеята за "Орфей в Италия" е на българския композитор Димитър Кърнолски, който първоначално си поставя за цел да представи и популяризира българското изкуство. Постепенно фестивалът се превръща в международна проява, като досега в него са участвали близо 3000 деца и младежи от 25 държави.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Без учебни занятия в пловдивско висше училище днес
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).