Водещ метод за ранна диагностика на ревматични заболявания прилагат в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:09 / 18.04.2019
2583
Ставната ехография е най-съвременното образно изследване в ревматологията, което превъзхожда другите като диагностична стойност, достъпност, цена и безопасност за пациента. Около това становище се обединиха участниците в Международната обучителна среща по мускулно-скелетна ултрасонография, която се проведе в Медицински университет – Пловдив. Тя обедини лекари от 15 европейски страни в желанието им да придобият по-добър научен и практически опит в прилагането на този метод и да го популяризират в своите държави.

Демонстрации и курсове "на живо“ съпътстваха лекционната програма. За пета поредна година Пловдив е Европейски обучителен център в тази дисциплина, а МУ-Пловдив осигури най-модерната ехографска апаратура за обучението на студенти, докторанти и млади учени и за развитие на научно-изследователската дейност.

"Нашата мисия е да обучим повече специалисти да прилагат ставната ехография, тъй като методът е с много висока диагностична стойност, евтин е, бързо се извършва, може да се приложи от  самия ревматолог, не са необходими допълнителни структури с лаборанти, скъпа апаратура, няма и рентгеново облъчване. Ехографията показва възпалителните процеси в ставите, години преди те да се видят на рентген.

Това е от изключителна важност за ранна диагностика, ранно започване на лечение и проследяване на ефекта от лечението“, подчерта проф. д-р Анастас Баталов, председател на БАМСУ, ръководител Клиника по ревматология към УМБАЛ "Каспела“ и Ръководител Катедра "Пропедевтика на вътрешните болести“ на МУ – Пловдив.

Той допълни, че Пловдив е един от европейските центрове за обучение на

ревматолози по мускулно-скелетна ултрасонография, а само преди няколко

дни Медицинският университет е закупил ехографска апаратура, каквато

имат единици болници в Европа.

"Образно казано – това е ролс-ройсът на ехографите. В България няма подобна апаратура и се радвам, че можем да я демонстрираме пред чуждестранните участници“, добави проф. Баталов.

Неговите асистенти – д-р Росица Каралилова и д-р Пламен Тодоров,  също са сертифицирани Европейски лектори и треньори по ултрасонография. Те изнесоха лекции заедно с професори от три европейски страни и активно участваха в демонстрациите и в подготовката на събитието. Организатори на събитието бяха МУ – Пловдив, Университетска болница "Каспела“ и Българската асоциация по мускулно-скелетна ултрасонография.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежко е състоянието на момченцето, което пострада при взрив на га...
255 жилищни, 3 административни и 102 други сгради са започнали да...
Дете е прието в болница в Пловдив с опасност за живота
Нагли циганчета стъжниха живота на пловдивчанка пред КАТ
Бивш общинар: Какво пречи Пловдив да е като Монпелие и да има без...
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).