Владимир Маринов: Обещанията не създават работни места - това може да направи бизнесът

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
17:46 / 04.04.2013
3799
Владимир Маринов е роден в Пловдив. Средното си образование е получил в Езикова гимназия "Иван Вазов". Завършил е Московския държавен институт за международни отношения в Москва към Министерство на външните работи на Руската федерация със специалност Международни икономически отношения. От 2004 г. се занимава с частен агробизнес.Обработва 10 хиляди декара земя. 1000 от тях са новосъздадени винени лозя. Останалите са зърнено-житни и маслодайни култури. Отделно гледа и 250 декара полски зеленчуци.От 2012 г. е заместник-председател на ПП ЛИДЕР.

- Заявихте, че сте обединени около убеждението, че предприемаческият дух може да ни изведе от кризата. Посочихте като приоритет икономиката. На това ли ще заложите в кампанията?

- Да, за нас развитието на българската икономика е националният приоритет, който трябва да поставим и следваме в следващото десетилетие. И за това е нужен консенсус между всички национално отговорни партии. На базата на това да бъде създадена националната икономическа доктрина. 

- Възможно ли е това? 

- През тези 24 години преход - това все се е декларирало като някакъв общ, но за съжаление химерен принцип. Време е да се посочи като приоритет за страната ни и да се покаже воля да бъде направено. 

- Кое ще гарантира, че дори и да бъде създадена, подобна доктрина ще стане национална и няма да "приеме" партийния цвят на управляващото за момента правителство? 

- Подобна доктрина трябва да е общо споделена. Затова в нейното разработване трябва да се включи целият икономически потенциал, без партийни пристрастия и ангажименти - икономически експерти, представители на научни среди, бизнес организации, браншови организации, синдикати, граждански организации и сдружения, външна експертна помощ. И понеже, както вече казах, ние сме хора, здраво стъпили на земята, наша цел ще бъде, тази икономическа доктрина да не се превърне в поредната "кабинетна разработка", която да се отчита по мероприятия и коктейли и да "събира прах" в стаите на държавните експерти.

Ще работим съвместно с българското предприемачество това да бъде практически проект с ясни и изпълними цели за дългосрочно подобряване, стимулиране на националната икономика и увеличаване на доходите на българските граждани.

- Тогава колко работни места ще обещаете? 

- Не, ние няма да влизаме в общия хор на партиите, които се надпреварват в бройката обещани работни места. Аз още в първото си представяне пред вас, медиите казах: Гръмки и неизпълними обещания няма да даваме - ще предлагаме прагматични решения. Отново да повторя, че ние сме хора, здраво стъпили на земята, участващи активно в икономическите процеси и създаването на вътрешния продукт и знаем, че приказките, че обещанията сами по себе си не създават работни места. 

Доходите могат да бъдат повишени единствено чрез подпомагане и развитие на бизнеса и българското предприемачество. Бизнесът е гръбнакът на обществото ни. Нещо повече - за 24 години преход нито една национално отговорна политическа сила не каза какви са приоритетите, които стоят пред България и ние да ги следваме като стратегия. Затова ние в ЛИДЕР, НИЕ и БНД днес казваме:

Приоритет трябва да бъде развитието на икономиката и това да е подчинено на три основни стълба - селско стопанство, туризъм и енергетика, чието развитие да доведе до реална заетост и реален икономически ръст. Ние много лесно бихме могли да обещаем реформи в здравеопазването, образованието, повишаване на пенсиите и т.н. Но, това ще е несериозно. Да не кажа - непочтено към хората. Защото пари в бюджета няма. 

Тези дни слушах дори една безумна според мен идея - да бъда изтеглен кредит за социална дейност. Коя фирма би взела това решение, смятайки го за спасително, за да си реши финансовия проблем и плати заплатите на работниците си? Ще теглиш кредит за заплати този месец, а следващия?

- Ние предлагаме конкретни, прагматични действия, които да подпомогнат бизнеса, да му дадат нужната глътка въздух за развитие - за да има работещи фирми, заетост и реален икономически ръст. Едно от тях е възстановяване на 80 % от ДДС още при стартиране на ревизията. Държавата в лицето на служебното правителство трябва спешно сега да се разплати, а за в бъдеще да се разплаща към бизнеса своевременно.

Статистиката за ситуацията е безпределно ясна - държавата и общините са сред сериозните длъжници на фирмите за свършена работа при обществените поръчки. Изключително нужно е създаването и ефективното действие на гаранционен фонд, който да гарантира кредитите на земеделските производители по оперативните програми. Защото какво се получава сега? Отива един производител в ДФ "Земеделие", кандидатства, после отива в банка за кредит, но къщата, с която може да обезпечи заема си, в село Устина, например, е оценена за не повече от 10 000 лв. А тракторът му струва 100 000 лв. И земеделският производител е отрязан от каквато и да е възможност за развитие. Изключително важно е да бъдат възстановени и изкупвателните пунктове на нашите производители - не съм имал среща, на която те да не са казали: "Г-н, Маринов, ние не искаме са ме прекупвачи и търговци, ние искаме да сме производители. Искаме да имаме условията и възможностите да работим". 

- Как ще откриете кампанията си?

- По същия начин - с реални действия, не с обещания.

- Влизате в трудна предизборна битка - икономическата ситуация е тежка, сривът на доверието и към политическите партии - сериозен, област Пловдив, където вие ще водите листата на ЛИДЕР-НИЕ- БНД, е със специфични особености. Как ще успеете да спечелите доверието на хората? 

- Като застанем открито с лицата и имената си пред хората и кажем: Това сме ние, това можем, за нас проблемите са тези и пътищата за разрешаването им са такива. Защото, преди да поемеш куража и отговорността да водиш хора след себе си и да се явяваш на избори - трябва да си извървял пътя си като си се научил да виждаш и оценяваш проблема, като предлагаш решение, като успяваш да убедиш хората да те подкрепят. Ние така и подредихме листата си за 17 МИР - изхождайки от приоритетите по места, защото, да, права сте - всяко едно от селищата в Пловдивска област си има своята специфика. Нашите кандидати за народни представители до един са местни хора, безспорни авторитети в населените места, в които живеят. Ние сме хора, които си познават региона и които ще продължат да живеят в този регион. И затова спокойно заставаме с лицата и имената си. 

- При вас сърдити няма ли? Май не остана политическа централа, което да не бъде разтърсена, къде по-силно, къде по-слабо от спорове и вътрешни битки за подреждането на листата?

- С риск да сме скучни пред медиите - няма. /Усмихва се, след което продължава сериозен/ Ние сме хора, здраво стъпили на земята. Повечето от представените в листата се занимават с частен бизнес, участват в икономическите процеси - активно работещи хора. И всички сме обединение около общото ни убеждение, че икономиката и българският предприемачески дух могат да ни изведат от кризата, за да успеем да съживим България. С партньорите ни от Национален идеал за единство (НИЕ) подписахме политическо споразумение за общи действия още през миналата година, типа "коалиция в 12 без 5, само за да влезем в Парламента, пък принципите да нямат значение" при нас няма да я видите. 

- Вие сте водач на листата на ЛИДЕР-НИЕ-Българска нова демокрация (БНД), кои са имената след Вас? 

- Тодор Христев, човек с опит, познат, общинският съветник и зам.-председател на ОбС в община "Марица", Георги Какалов, живее във Войводиново, областният ни координатор Никола Ликов - общински съветник от Карлово, бивш заместник-кмет на Карлово, бившият кмет на Кричим Васил Кузев. След тях в листата са хора, също местни, познати, с авторитет от различните общини в областта.


Виж коментарите (4)

Още по темата (455):
02.05.2023 Плащаме 4400 евро на Местан и ЕСПЧ, защото Изборният кодекс не му дава да агитира на майчин език
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали от ГЕРБ за купуване на гласове от ДПС
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
17.09.2013 Бойко: Станишев е финансирал предизборната си кампания с пари на Пловдивския панаир
Още новини от Новини от Пловдив:
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Започва последният етап на най-новата улица в Пловдив
Забавен надпис на автомобил с пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).