ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Виртуозният цигулар Веско Ешкенази с нов проект за популярна музика в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:48 / 20.07.2022Коментари (0)906
"В света на музиката“ е заглавието на новия хитов музикален проект на Веско Ешкенази и Плевенска филхармония със специалното участие на акордеонистката със световно признание Вероника Тодорова. Концертът е част от национално турне и гостува в Пловдив на 26-ти юли на сцената на Летен театър – Бунарджика. Началото е в 20.00 часа.

Двамата виртуозни музиканти ще изпълнят програма, в която са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и солисти. Публиката ще чуе обичани пиеси на композитори като Астор Пиацола, Енио Мориконе, Джон Уилямс, Петко Стайнов и вечните хитове на Queen, Майкъл Джаксън и др.

Зад диригентския пулт е маестро Георги Милтиядов, който е и аранжор на концертната програма.

Билети за концерта "В света на музиката“ се продават в мрежата на Ивентим и grabo.bg, касата пред общината и каса в Дом на културата.

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ е световноизвестен български цигулар, възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" – София, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. Още като дете се изявява като солист, а 11-годишен става концертмайстор на филхармония "Пионер" с диригент проф. Влади Симеонов. През 1992 г. завършва двугодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в "Гилдхол скул" – Лондон, със стипендия от Британския съвет и получава Solo Recital Diploma.

Лауреат е на международните конкурси за цигулари "Виенявски" в Познан – Полша, Китайски международен конкурс в Пекин и на "Карл Флеш" – Лондон. Носител на наградата "Музикант на годината 2010" на предаването "Алегро виваче" на БНР.

Ешкенази е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър от 1999 г., с който реализира концерти на най-престижните световни сцени. Солистичната му дейност включва изяви с Кралския Концертгебау оркестър, Класик ФМ, Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, симфоничните оркестри на Монте Карло и на Мексико сити, Холандския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин… Свири под диригентството на Марис Янсонс, Бернард Хайтинк, сър Колин Дейвис Рикардо Шайи, Курт Мазур, Карло-Мария Джулини, Сейджи Озава, Емил Чакъров, Мартин Пантелеев и др.

От 1995 г. Веско Пантелеев-Ешкенази се представя в сонатно дуо с пианиста Людмил Ангелов, изнасят поредица концерти в Европа. През 2019 г. Веско Ешкенази е удостоен с отличието "Почетен гражданин" на София.

От 2000 г. свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" (Guarneri del Gesu) от 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Холандия.

ВЕРОНИКА ТОДОРОВА започва обучението си по акордеон при Мариета Жекова в троянската музикална школа, след което продължава в Дийц-Германия. От 2005 до 2007 г. е студентка в частната Джаз-академия на Ренцо Руджери-Италия, след което завършва и инструментална педагогика в Музикалната академия в Дармщад-Германия. Вероника свири на сцената на едни от най-престижните световни музикални сцени в Германия, Италия, Австрия, Холандия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния.

Носител е на много Първи награди от национални и международни конкурси: Акордеонен конкурс в Пловдив, "Citta di Lanciano" – Италия, "Primus Ikaalinen" – Финландия, "Deutsche Meisterin 2006" – Германия и мн.др.

През 2004 г. основава "Вероника Тодорова Бенд", с който издава първите си два албума "Rosso" и "Balkan Train", представени и на българската публика през 2008 г. През последните 10 години групата взима участие в редица концерти и фестивали, някой от които с радио HR3 и "Deutsche Welle" в Германия. В момента Вероника участва в международни проекти заедно с музиканти като Кристофър Херман, Рафаел Цвайфел, Райнер Михел, Бодек Янке, Салман Гамбаров, Каролине Тон, Тамара Лукашева, Синтия Завен и др. С част от тях основава и групата "Eurasians Unity", която печели в Германия престижната наградата "World Music Prise" за 2015 г., а две години по-късно издават с подкрепата на Гьоте институт и първия си албум.

През 2020 г., след 17 години извън България, Вероника се връща в родината, основава международен фестивал на музиката и изкуствата "Jam on the river" в Дебнево и намира своето място и на българската сцена. Вероника изпълнява широкоспектърен репертоар от барок, класика и танго-нуево, до собствени композиции и етно-джаз.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: