ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Виенският симфоничен оркестър с два концерта на Античния театър
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:29 / 12.04.2022Коментари (0)1517
В Епископската базилика на Филипопол днес се проведе пресконференция по повод гостуването на легендарния Виенски симфоничен оркестър в Пловдив. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър на 9 и 10 септември. Началото е в 20 часа. Събитието се организира от Сдружение "Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2022 година и в партньорство с посолството на Австрия.

За да разкажат за вълнуващото събитие, в пресконференцията взеха участие: Михаел Гюнтер – управляващ директор на Виенския симфоничен оркестър, маестро Марио Хосен – солист на концертите, Н. Пр. г-жа Андреа Вике – Посланик на Република Австрия в София, Здравко Димитров – Кмет на Пловдив, Пламен Панов – зам.-кмет по култура, археология и туризъм на Община Пловдив и Иван Попов – председател на Сдружение "Тракия“.

Михаел Гюнтер разказа за оркестъра и неговата 120 годишна история, време през което са посетили повече от 100 страни. Виенският симфоничен оркестър, който се нарежда сред водещите състави в света пристига за първи път в България. Програмата ще включва Увертюрата "Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 "Из новия свят“ от Антонин Дворжак. Историческите концерти са под диригентството на маестро Найден Тодоров – виенски възпитаник и директор на Софийската филхармония. Солист е световно признатият интерпретатор и експерт на музиката на Паганини маестро Марио Хосен, когото често наричат "българският Паганини“.

"Никога не сме идвали в България. Време е да променим това! Горди сме, че ще посетим Пловдив с два концерта, заедно с виртуозния Марио Хосен и Найден Тодоров, който ще дирижира този оркестър за първи път. Радостта сред музикантите е огромна, а голямата ни радост се допълва от факта, че това ще се случи на Античния театър. Изключително съм впечатлен от Пловдив – град толкова древен, а в същото време млад, с невероятна атмосфера! Нещо, което музикантите също ще усетя. Благодаря на организаторите и на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, че направиха това възможно“, каза Михаел Гюнтер. Той допълни, че в оркестъра свири още един пловдивчанин - Иво Йорданов, контрабас.

"Роден съм Пловдив, възпитаник съм на Музикалното училище, гражданин съм на Австрия и жител на Виена. Симбиозата между тези два града и програмата, която ще изпълним ги свързва в една силна емоционална нишка. В творчеството на Паганини съм влюбен от дете. Този концерт ме връща в ранна детска възраст, в спомени от музикалното училище. Заедно с маестро Найден Тодоров и Михаел Гюнтер избрахме програма, която да обединява в естетиката си музика от различни култури“, разказа маестро Марио Хосен.

Н. Пр. г-жа Андреа Вике – Посланик на Република Австрия и бивш музикант, сподели своята голяма любов към класическата музика. Тя разказа няколко интересни примера от историята на Виенския симфоничен оркестър, които в най-голяма степен разкриват защо той е толкова уникален и неповторим. Такъв е нетрадиционния концерт от 1913 г., наречен "Концерт с плесница“ и разкри, че често изявите на оркестъра предизвикват оживени дискусии, защото те винаги носят в себе си голямо предизвикателство. Характерно за Виенския симфоничен оркестър е, че представя революционно нова музика, съчетана наравно с класическата. Тя допълни и още една българска връзка. В края на 20-те години, оркестърът е имал концерт с музиката на Панчо Владигеров, а световният диригент маестро Херберт Фон Караян тогава е свирил на пианото.

"Тези два концерт в Пловдив – Европейската столица на културата през 2019, ще бъдат уникално събитие. Пловдив е възхитителен жив град, съчетал в себе си история, култура и настояще и аз съм сигурна, че това ще е наистина прекрасно събитие!“, каза още Нейно превъзходителство и сподели, че по времето на концертите, нейният мандат като посланик ще е приключил, но тя с радост ще предаде поканата на нейния наследник.

"Аз и екипът ми сме поели ангажимент да затвърждаваме марката Европейска столица на културата, да я развиваме и да я популяризираме непрекъснато. Древният ни, и в същото време млад град, разнообразието от култури, уникалното място, което е Античния театър , всичко това дава увереност, че концертът ще има огромен успех. Пловдив е обаятелно място и вярвам, че за всички пловдивчани и гости ще бъде голямо преживяване! Благодаря на екипа и пожелавам приятно прекарване в нашия град“, каза кметът Здравко Димитров. Той сподели, че би било чудесно, Виенският симфоничен оркестър да идва всяка година. Поставяйки началото сега, това би могло да се превърне в традиция. Кметът отправи покана към Нейно превъзходителство да бъде гост на концерта и отбеляза, че със семейството си очаква с нетърпение събитието.

"Няма как да не съм изключително щастлив, че в Европейската столица на културата, градът заел престижното 4-то място в класацията за "Най-добра европейска дестинация“ представяме ново събитие в културния календар, при това от световна величина. Античният театър е посрещал звезди от всички жанрове, като - Стинг, Найджъл Кенеди, много други. Уникалната атмосфера на Античния театър е част от магията на това, което се случва на сцената. Вярвам, че публиката на концерта на Виенски симфоничен оркестър ще има невероятни преживявания, които ще запомни завинаги! Лично за мен, огромен емоционален заряд, свързан с предстоящия концерт ми носи и тази дълбока "пловдивска следа“. Ще имаме удоволствието да чуем виртуозният цигулар пловдивчанинът маестро Марио Хосен! А този световен оркестър ще свири под диригентската палка на друг знаменит пловдивчанин – маестро Найден Тодоров! Изкуството е най-добрия посланик на България по света!“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Председателят на сдружение "Тракия“ Иван Попов разказа, че идеята за концерта е възникнала след осем камерни събития, които сдружението е организирало в Чалъковата къща. Тогава са решили да опитат сили в нещо голямо. Той благодари на Марио Хосен, който е провел разговорите и осъществил връзката с оркестъра във Виена и отправи специална благодарност на община Пловдив, без чиято подкрепа концертът не би бил възможен.

От вчера билети за двете дати 9 и 10 септември се продават на касите пред общината, в ДК "Борис Христов“, в Туристическия център на Римския стадион, касата на Античен театър, в цялата мрежа на Ивентим в страната и онлайн. Цените са от 40 до 100 лева. На сайта на Виенския симфоничен оркестър също са обявени двете дати в програмата, като там концертът носи името "Филипопол“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Абитуриентски балове
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: