Важно за жителите на "Западен" стартира кампания "Енергийни дни"  за санирането

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:08 / 19.01.2024
3957
Кметът Тони Стойчева проведе среща с Лияна Аджарова, която е изпълнителен директор на Енергийна агенция Пловдив. Огромен е опитът на тази институция, която инициира и координира проекти за намаляване на енергийното потребление и използване на ефективни и възобновяеми енергийни технологии. Агенцията е подкрепяща структура към европейската инициатива "Конвентът на кметовете" и разработва планове за управление на енергията, адаптация и смекчаване на климатичните промени на редица общини в България.

По време на срещата кметът на "Западен" и Лияна Аджарова набелязаха сферите, в които можем да си сътрудничим.

ЕАП предоставя на общините възможност за безплатни обследвания за енергийна ефективност на общински и жилищни сгради.

· Район "Западен" ще подаде заявления за енергийно обследване на сградите на кметството, читалището и поликлиниката в кв. "Прослав", които са в лошо състояние.

· Ще бъдат информирани всички домоуправители на сградите на територията на района, че могат да се възползват от услугата за безплатно енергийно обследване и консултиране на Енергийна агенция Пловдив, като по този начин ще спестят средства, ако кандидатстват по втория етап от програмата за енергийно обновяване на жилища, която се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост – тук се изисква 20% самофинансиране, като днес беше обявено, че държавната Българска банка за развитие (ББР) ще предоставя безлихвени заеми на кандидатите.

· Ще се проведат "Енергийни дни" през месец септември, които ще бъдат своеобразна информационна кампания, полезна за гражданите как да бъдат по-енергийно ефективни и отговорни към опазването на околната среда, как да се възползват от богатия инструментариум за финансиране.

"Изключително сме щастливи от началото на това сътрудничество, като се надяваме общинската администрация и районите да си сътрудничат през следващия програмен период за реализирането на мерки, водещи до подобряване на качеството на въздуха, енергийно спестяване и въвеждане на възобновяеми енергийни източници", посочиха от район "Западен".

Виж коментарите (0)

Още по темата (286):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране
07.03.2024 "Възраждане" иска ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Удължиха срока за саниране на блоковете
26.01.2024 Собствениците на малък апартамент какво трябва да знаят за санирането
19.01.2024 Експерт обясни как се трупат точки за санирането
19.01.2024 Николай Денков от Пловдив: Заради многото жалби ще направим проверка на програмата за саниране
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).