Важно за всички ученици, които ще се явяват на изпити в Пловдив!

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
15:24 / 05.05.2020
10768
4580 зрелостници и близо 5800 седмокласници ще се явят на матурите след 12 и след 7 клас, съобщи за Plovdiv24.bg началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Държавните зрелостни изпити са насрочени на 1 юни по български език и литература и на 3 юни - втората задължителна матура по предмет по избор. На 5 юни ще се проведе изпитът за придобиване на професионална квалификация за завършващите професионални гимназии. 

Матурите ще се проведат в 55 училища центрове в областта. Минали години са били около 30 центрове, които са били увеличавани постепенно.

"Подготовката за зрелостните изпити започна още през март, преди да бъде обявено извънредното положение, с ежедневно пренастройване на системата. Оказа се, че подходът ни да включим повече центрове е бил добър. Миналата седмица направихме замервания за необходимото отстояние от метър и половина между учениците, което означава, че ще се включат още 140 изпитни зали" - обясни Киркова.

РУО е направило разпределение с по двама квестори във всяка стая, но след решението за един квестор и видеонаблюдение в стаите, е стартирал процес за монтиране на камери там, където няма. 

"Специфичното за областта е решението квесторите да са учители от училищата центрове. Всеки директор познава екипа си и това ще минимизира грешките" - каза още тя.

Началникът на РУО ще напише и изпрати писма до областния управител и кметовете на общини да съдействат при проблеми с транспорта на ученици, които пътуват от едно населено място до друго, за да се явят на изпити. Хубавото е, че началото е в 9,00 ч., което ще помогне да се отиде навреме. Отделно от това ще се поиска съдействие от ОД МВР за недопускане на стълпотворение пред сградите, в които ще се провеждат матурите.

Седмокласниците ще се явяват на НВО в собствените си училища, допълни Иванка Киркова. Самите училища ще организират изпитите по подобен начин на матурите за 12-класниците.

Засега е валидна в сила заповедта на здравния министър за предпазни средства. Ако има промяна, тя ще бъде съобщена своевременно.

По думите на началника на РУО, дистанционното обучение в Пловдив и областта е успешно.

"От организацията до стартирането бяха необходими 3 дни, в които системата беше престроена. Техническата подготовка на община Пловдив помогна много бързо и успешно да стартираме. През цялото време следяхме процеса. 98% от училищата постигнаха обучение в електронна среда. Останалите 2% не успяха поради липса на технически възможности - лаптопи, таблети, телефони и интернет свързаност. Имаме добри отзиви, медиаторите разнасяха материали, където беше необходимо" - коментира Киркова.

Тя припомни, че служителите на РУО са направили лични дарения, с което е осигурено мобилен интернет за около 100 деца. Отделно от това, след искане от МОН мобилните оператори са изградили две точки за свързаност в "Столипиново". "Системата направи неимоверни усилия, за да отговори на предизвикателствата на настоящето. Например в селата Христо Даново и Розиново сами намериха спонсори за интернет и техническа обезпеченост" - посочи тя.

Месец май тази година е обявен от МОН за Месец на българското образование и през цялото време се провеждат празници в училищата в онлайн среда. По традиция на най-българския празник 24 май се връчват отличията на РУО на заслужили дейци на образованието. "Смятам, че всички заслужават награда. Системата показа, че е подкрепяща, че е стожер да се съхрани физическото и психическото здраве и да се изградят основни човешки ценности като взаимопомощ и разбиране" - каза Иванка Киркова.

Виж коментарите (2)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).