Васил Костадинов: След 14 дни ще съм свободен гражданин

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
17:55 / 20.10.2023
8450
Заповедта за дисциплинарното уволнение на директора на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Васил Костадинов е за вменена злоупотреба с 14 лева, изплатени като извънреден труд на началника на районното управление в Стамболийски Ангел Керпиев. В интервю за Plovdiv24.bg той заяви, че на финансовия протокол има четири подписа преди неговия. Документът е за месец юни, т.е. един месец преди убийството на 24-годишния Димитър Малинов край Цалапица.

Костадинов обясни, че в МВР се изплащат допълнителни по 35 стотинки на час заради това, че служителите от съответните районни управления са на разположение в почивен ден. Тези графици се изготвят от началника на районното, в конкретния случай – от началника на РУ-Стамболийски Ангел Керпиев, който се е писал "на разположение“. Керпиев е получил сумата от 14 лева, която според проверяващите от Дирекция "Инспекторат“ и ГДНП е неправомерно изплатена.

Проверката в ОДМВР – Пловдив беше разпоредена от вътрешния министър Калин Стоянов във връзка с убийството в Цалапица. В резултат са образувани няколко дисциплинарни производства, едно от които срещу Васил Костадинов, което е приключило с издаването на заповед за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение“ за тежко нарушение на служебната дисциплина.

"Все още съм директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив, тъй като заповедта официално не ми е връчена по надлежния ред. В процедура сме по изчакване на 14-дневния срок, в който тази заповед ще придобие юридическа стойност“ – заяви Костадинов.

На 12 октомври комисия от трима служители е посетила дома му в негово отсъствие и е оставила съобщение, с което му дават възможност в едноседмичен срок да се запознае с резултата от дисциплинарното производство и със заключителната обобщена справка по него. Заповедта му за уволнение е издадена с дата 13 октомври.

"Нямам желание да коментирам кое наложи да не се спазват дори най-елементарните процесуални правила на едно такова дисциплинарно производство“ – каза той и поясни как се разпорежда едно дисциплинарно производство и какви са сроковете.

"В моя случай заповедта за дисциплинарно производство е издадена от министъра на 15 септември т.г. На 18 септември ми беше връчена, след съответна покана, и ми беше дадена възможност в писмено обяснение да изложа своите твърдения във връзка с дисциплинарното нарушение, в което съм уличен. Аз съответно съм представил писмено обяснение пред министъра на вътрешните работи и съм го входирал лично в деловодството на министерството. Въпреки че срокът на дисциплинарното производство е двумесечен, още на 29 септември е изготвена обобщената справка с резултатите от проверката и е предложено на министъра да бъда дисциплинарно наказан с уволнение. Цялото това пришпорване на тоя процес аз оценявам по един единствен начин: като поет ангажимент, без да посочвам към кого, и бързане да освободят длъжността, на която се намирам и в момента – длъжността директор на областната дирекция на МВР в Пловдив“ – разказа Костадинов.

В Закона за МВР много ясно е казано при какви действия и бездействия какви наказания се налагат. В заповедта за уволнение на Костадинов е посочена като причина "злоупотреба с власт“.

"Не очаквах, че моето име ще бъде пришито към случая Цалапица и към извършени дисциплинарни нарушения от моя страна по тоя случай. Както стана ясно, аз съм взел дейно участие в документирането на този случай“ – каза той.

Според Костадинов, ако има пропуски при разследването, те не са до такава степен укорими, че в резултат на тях да следва уволнение за колегите.

"Пропускът е един единствен и това е, че е било възможно, ако са били достатъчно наблюдателни колегите, да разговарят и да предприемат някакви действия спрямо за момента сочения като физически извършител Рангел Бизюрев. Искам да внеса и едно уточнение – сигналът за издирвано лице, не за извършено престъпление, а за издирвано лице, е подаден два дни след убийството. Налице е доста заблуждаваща информация още в деня на подаване на сигнала и аз не знам защо прокуратурата не излезе и не представи тези факти по разследването, за да се успокоят и близките“ – посочи Костадинов.

В интервюто той съобщава подробности от действията на двамата близнаци и чатове между тях, комуникация по случая на криминално проявено лице от Бургас, което случайно се намесва в случая, трето лице пък дава невярна информация, че е видял Митко жив. Всички тези действия не са публично коментирани, но показват, че по случая е работено сериозно. Твърди, че е имало забавяне при издаването на европейската заповед за арест на Рангел Бизюрев.

Заемайки длъжността директор на ОДМВР, Васил Костадинов е бил наясно, че има заложени предпоставки за саморазправа. Посочва, че след 14 дни ще бъде свободен гражданин.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (128):
15.03.2024 Нов началник в МВР Пловдив
12.02.2024 Бивш вътрешен министър стана адвокат на бивш шеф на МВР Пловдив
08.01.2024 Задава се голямо завръщане по върховете на МВР Пловдив!
30.12.2023 Експериментът приключи: Пътните полицаи се върнаха в КАТ Пловдив
27.12.2023 Шефът на МВР Пловдив с откровено интервю за реформите, корупцията и новите камери по пътищата
26.12.2023 Старши комисар Георги Чергов: 40 нови полицаи ще "освежат" състава на Пловдивската дирекция
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...
Помощникът на Николай Пловдивски с голям шанс да стане сливенски ...
Лекарите, озовали се първи на "Руски": Един час не можехме да вид...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).