ВМРО: Всяко повишаване цената на тока е незаконно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
16:54 / 02.02.2011
4851
На днешната пресконференция на ВМРО-НИЕ стана ясно, че лидерът на партията Петко Атанасов ще внесе сигнал до главния прокурор с искане за пълна проверка на електроразпределителните дружества, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Държавата се грижи за финансовия уют на компаниите, а не за българските граждани, като подпомага непрекъснато исканото увеличение на тока, заяви Петко Атанасов. Според него, въпреки гръмките думи на премиера, проверка как бяха приватизирани ЕРП-тата няма.

"Въпреки гръмките обещания на премиера Бойко Борисов от април, миналата година - проверка за това как бяха приватизирани ЕРП-тата и защо в продължение на пет години не са внасяни дивиденти, очакваната сума от която бе 450 млн. лв. - няма. Вместо да се уплашат от гръмките думи на премиера от ЧЕЗ внесоха 41 млн.лв., от ЕВН - 1.6 млн.лв., от Е.ОН - нищо", посочи Атанасов.


"Дружествата формират сериозна печалба, в същото време с възможни доводи и с помощта на държавния регулатор се иска непрекъснато увеличаване на цената на тока", заяви лидерът на ВМРО-НИЕ. Той напомни, че в приватизационния договор няма заложена първоначална инвестиция. Напротив - има заложена гарантирана печалба - в началото 16%, на този етап-12 %, при средноевропейски стандарт - 5 %. Средната работна заплата в ЕРП-тата е 1500 лв. "Нещо повече - едно от големите нарушения, констатирани в одит, е увеличаването близо на 100 % на плащанията на консултантските услуги на ЕРП-тата към дружествата-майки, което поражда сериозни съмнения за източване", допълни Соня Кавърджиева, член на НИК на ВМРО-НИЕ. На специални семинари, организирани за електроразпределителните дружества членове на ДКЕВР получавали солидни хонорари като лектори.


"Няма никаква икономическа причина цената на електроенергията да се повишава", заяви след поредица от факти, посочени и в сигнала до главния прокурор, лидерът на ВМРО-НИЕ. По думите му държавата вместо да се грижи за българските граждани и български фирми, се превръща в помощник на ЕРП-тата, вадейки всевъзможни доводи за непрекъснатите искания да се вдига цената на тока. Лидерът на ВМРО-НИЕ напомни изявление на изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов, че се иска поскъпване на тока с цел финансов уют на компанията. "В същото време през последните няколко години именно поскъпването на електрическата енергия е изправило пред фалит много български фирми и производства, отразило се е изключително тежко върху българските домакинства", посочи Петко Атанасов. Той бе категоричен, че ако държавата не предприеме нужните действия по-добрият вариант би бил договорите с електроразпределителните дружества да се развалят.


По повод на последната акция на МВР за разбитата фабрика за правене на нелегални цигари в с.Патриарх Евтимово, Петко Атанасов допълни, че още преди 1 година ВМРО са предрекли загубата от над 1млр.лв. от контрабандата с цигари. 

"Глупавата политиката на министър Дянков със скъпия акциз докара тази контрабанда", категорични бяха от ВМРО-НИЕ.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (14)

Още по темата (6):
15.11.2011 Природният газ поскъпва с по-малко от 5% от януари
20.09.2011 ДКЕВР съгласна с 8,6 % поскъпване на газа
13.09.2011 Според ДКЕВР поскъпването на газа ще е под 9 %, на парното - около 5
09.02.2011 Токът поскъпва с 1,5% от юли
08.02.2011 ВМРО-НИЕ иска оставката на цялото ръководство на ДКЕВР
29.11.2010 330 хиляди подписа срещу монополистите на ток, вода, газ и парно
Още новини от Новини от Пловдив:
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).