В район "Западен" монтират пейки и премахват опасни тополи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:33 / 06.07.2012
2595
В район "Западен", община Пловдив започнаха интензивно монтиране на пейки пред жилищни входове и междублокови пространства. От началото на годината се уважени молбите на гражданите на улиците "Ген. Колев", "Чернишевски" и "Ручей". Кметът на района Десислава Желязкова разреши поставянето на пейки на адреси на още близо 10 улици, за което са осигурени от ОП "Паркове и градини" 40 пейки.

Ще направим всичко възможно да удовлетворим повечето от исканията на гражданите, но сме ограничени от гледна точка на броя на съоръженията, коментира Желязкова. На този етап, по думите й, пейки се поставят преди всичко на места, където има оформени кътове за отдих, в градинките на междублоковите пространства, в близост до детските площадки. 

Със заповед на кмета на район "Западен" Десислава Желязкова започна премахването на тополи, които са на възраст и са потенциално опасни. Това става след предварително съгласуване с еколозите от района, за това, кои от дърветата вече са опасни. Вече са отсечени по 8 тополи на ул. "Чернишевски" и в парк "Ружа" и 37 дървета в района на спортен комплекс "Пловдив". На мястото на отстранените тополи, със съдействието на ОП "Паркове и градини", ще бъдат засадени други дървета и растителни видове, които са подходящи за градска среда. 

Тополите се срещат предимно в топлите и ниски части на страната, и то винаги край реките, обичат песъчливите и каменливи почви. Растат много бързо и живеят до около 400 години, но с годините сърцевината им изгнива заедно с кореновата система и заради голямата си височина стават лесно чупливи, а от там и много опасни.

Виж коментарите (2)

Още по темата (13):
30.01.2023 Тополи по бул."Марица" притесняват пловдивчани
15.08.2017 Участници в анкета на Plovdiv24.bg: Тополите нямат място в Пловдив!
29.06.2017 Трябва ли да има тополи в Пловдив? Вие сте на ход!
27.10.2016 Без тополи покрай брега на Марица в Пловдив!
25.11.2014 Нови дървесни видове на мястото на тополите край Гребната
03.09.2014 Експерти: До Гребната има много опасни тополи! Махнете ги!
Още новини от Новини от Пловдив:
Зов за помощ! Калин отново има нужда от средства за животоспасява...
Адвокатката на барикадиралия се полицай: Опитал е да се обеси на ...
Министърът на МВР: 12 часа тежки преговори в Пловдив!
Пловдивската полиция с подробности около задържането на полицая, ...
Безплатен скрининг в Световния ден за борба с хипертонията
Приключи сагата с барикадиралия се в дома си бивш полицай в Пловд...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).