В подножието на Младежкия хълм ще е Пантеонът на загиналите за национално обединение

Автор: Адриана Георгиева
Коментари (1)
13:55 / 14.07.2018
6672
Пловдив направи нова стъпка за изграждане Пантеон на загиналите във войните за национално обединение в подножието на Младежкия хълм, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

На сесията си през седмицата пловдивският Общински съвет одобри изработването на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване. Избраното за целта място е в подножието на Младежкия хълм, естествено продължение на хълма на юг, извеждайки централния подход към него на бул. "Христо Ботев", пише в материалите към дневния ред. 

Припомняме, че Инициативен комитет представи идеята за монумента в края на 2016-та година с мотива, че от Освобождението до днес българският народ води 5 войни за Обединение, в тях смъртта си намират над 1050 пловдивчани, а в града няма специално място за поклон пред светлата им памет.

"Пловдив остава едно от много малкото български селища, което няма паметник на падналите в бой синове на Пловдив, участвали в едни от най-големите и паметни битки", коментира тогава директорът на Историческия музей Стефан Шивачев. Мемориалът съчетава класическа външна форма и съвременно съдържание, входът вход ще е от пет врати, всяка от която символ на една от петте войни и ще водят до общо подкуполно пространство, където по интерактивен начин ще бъде пресъздадена част от историята.

Виж коментарите (1)

Още по темата (3):
15.12.2020 Обявяват конкурс за изграждане на мемориал на загиналите във войните за национално обединение
12.12.2019 Пловдив ще има нов паметник
30.11.2016 Правят пантеон на Младежкия хълм
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).