В Природонаучния музей откриват най-богатия в България сладководен аквариум

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
07:00 / 22.01.2013
1725
Най-богатият като видове сладководен аквариум в България се намира в Регионалния природонаучен музей в Пловдив и ще бъде открит днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg. За пълния ремонт на залата са били нужни близо 2 години, заяви преди време специално за сайта шефът на музея Огнян Тодоров.

140-те вида сладководни и тропични риби и 40-те вида растения са от цял свят. Изградени са и няколко аквариума с български видове. В залата могат да се видят африкански и американски цихлиди, 4 вида пирани, сладководни скатове, двойнодишащи риби, харацинови риби.

Изграждането на аквариума е с приходи на самия музей, а останалите зали са направени чрез дарения от фирми и частни лица, съобщи още Тодоров.

Във всяка зала в музея има по един интерактивен модул. При натискане на бутоните върху него макетите с изложените животни започват да издават звуци и светлинни индикации. Предвижда се изработването на информационни табели за всяко едно животно- с какво се храни, в каква среда живее и т .н., разказа още шефът на музея.

3 000-литровия аквариум в средата на помещението ще е морски и Огнянов се надява, че ще е готов до официалното откриване.

Както вече писахме, 100 000 лв. целево отпуска община Пловдив за укрепване на Регионалния природонаучен музей в града.

"Сградата има нужда от ремонт. От доста време насам двете крила на музея пропадат, има буквално дупки в основите. Затова някои от залите вътре са затворени", разказа пред репортера ни зам.-кметът Стефан Стоянов. Предвижда се подмяна на гредореда на първия етаж с бетон, а всички изложбени площи да бъдат обновени.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).