В Пловдив започна дискусия за проекта на новия Закон за съдебната власт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:43 / 27.04.2007
1149
В Пловдив започна дискусия за проекта за новия Закон за съдебната власт. В дискусията участват народни представители, членове на правната комисия в парламента, магистрати от Пловдивския апелативен съд и прокурори.

Обсъждат се теми, които засягат съдебната реформа, правомощията на Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието, статутът на инспектората към Висшия съдебен съвет, управлението на имущество в съдебната власт и дисциплинарната отговорност на магистратите. В срещата участват депутатите, членове на правната комисия в народното събрание с председател Янаки Стоилов, както и Радка Петрова - председател на Пловдивския апелативен съд.
"Приемането на Закона за съдебната власт е много важна част от съдебната реформа, която продължи много дълго време и много мъчително. Имаше случаи, в които се правеше една крачка, а със следващите изменения се връщаше пак изходното положение, т. е. нямаше стратегия и може би воля да се направи един толкова важен закон и да се вгради в правната реформа. Надявам се най-после да се избистри стратегията за правната реформа, защото за нас е много важно да приемем стандартите на ЕС, да приемем техния начин на регламентиране на обществените отношения и добрите европейски практики", каза Радка Петрова.

"Такъв род обсъждания потвърждават, че днес едва ли има проблеми във взаимодействията между законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Защото от всички тези държавни органи зависи ефективната защита на гражданите и решителното противодействие срещу организираната престъпност и корупцията", коментира Янаки Стоилов. Информацията е на Агенция "Фокус".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Обяснение в любов в Пловдив: Честит рожден ден, Цветана!
Ваня Григорова, лидер на Коалиция "Солидарна България", се срещна...
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Реставраторът на Източната порта на Филипопол: След 45 години - ц...
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).