В Пловдив отбелязаха 169-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
11:26 / 31.01.2023
1848
С военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив беше отбелязана 169-та годишнина от рождението на големия български държавник, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Стефан Стамболов трайно остава в националната памет на България, отбеляза водещият на церемонията актьорът от Драматичен театър Пловдив Стефан Попов.

"По времето на Стефан Стамболов се поставят основите на Български държавни железници, пристанищата, Български пощи, проведено е първото българско изложение в Пловдив. Младото княжество регистрира сериозен подем за модернизация, а реформаторското управление на Стамболов получава висока оценка в Европа" – каза в словото си Спас Гърневски.

Спас Гърневски, политик и общественик, кмет на Пловдив от 1 ноември 1995 г. до 1 ноември 1999 г., депутат от 44 НС, е инициатор за издигането на паметник на Стамболов и именуване на площада на името на българския държавник. Решението е взето от Общински съвет – Пловдив през 1997 г., когато кмет на града е именно Гърневски.

Автор на паметника е скулпторът Красимир Русев (1944-2015). След 1997 г. с  известно прекъсване всяка година на 31 януари се чества годишнината от рождението на Стефан Стамболов.

В тържественото честване се включиха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет "Родолюбие".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).