В Пловдив обсъдиха как по-лесно да комуникират бизнесът и образованието

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
16:30 / 16.03.2015
5168
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Необходимо е да бъде създаден някакъв център под егидата на областна управа, който да осигурява координацията на кадри в региона. Тоест, когато един инвеститор търси кадри, да е се обръща към този център. Това би подпомогнало много работата между бизнес и кандидати за работа". 

Това заяви на откриването на първата по рода си среща на мениджърите на компании от "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) с екипа на Техническия университет София - филиал Пловвдив и студенти депутатът и председател на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Тя препоръча подобни срещи да бъдат направени и с представители на други ВУЗ-ове в региона, както и с представители на професионалните гимназии.

На форумът се обсъждат въпроси, свързани с образованието, иновациите, качеството на специалистите за нуждите на бизнеса в ТИЗ и дружествата от район Южен Централен. 

Как по-лесно да комуникират бизнесът и образованието, за да бъдат създадени по-практични и ефективни взаимоотношения между двете силно заинтересувани страни.

Директорът на ВУЗ-а коментира, че се надява след срещата да бъдат съставени конкретни насоки за съвместната работа между кадри и бизнес. Сред тях държавната поръчка за прием на студенти да бъде по-малка от броя на завършващите средно образование; да се завишат бройките за държавна поръчка за специалности, за които се прогнозира, че ще се търсят специалисти; неприетите за държавна поръчка да се записват за платено обучение; университети да се финансират от бюджета само за приетите по държавна поръчка; да се разработят ефективни форми за учене през целия живот; съвместно разработване на учебни програми с бизнеса.

На откриването на форума присъстваха още кметът Иван Тотев, областният управител Розалин Петков, зам.-министърът на образованието проф. д-р Костадин Костадинов, доц. д-р инж. Никола Добрев и инж. Пламен Панчев - съуправители на ТИЗ, проф. дтн инж. Георги Михов - ректор на ТУ - София, проф. д-р Михаил Петров - директор на ТУ - София, филиал Пловдив, д-р Ивайло Старибратов - председател на ИКТ Клъстер Пловдив, представители на Министерството на икономиката и собственици и мениджъри на едни от най-големите предприятия в ТИЗ като "Либхер-Хаусгерете Марица", АББ, "Шенкер", "Атаро Клима", "Интеркомплекс", "Уилям Хюс", "Макском", "Техно Акташ", "Сенсата" и други.

Виж коментарите (0)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).