ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Условна присъда за шофьор, убил пешеходец на АМ "Тракия"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:22 / 30.04.2020Коментари (5)4512
©
Присъда на Апелативен съд – Пловдив от 6 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и 6 месеца лишаване от право за управление на МПС, постановена  спрямо Й. П., беше потвърдена от състав на Върховния касационен съд/ВКС/.

Подсъдимият е признат за виновен и осъден от Пловдивския окръжен съд на 1 година лишаване от свобода условно, затова че на 10.01.2017 г. на 132 км. на автомагистрала "Тракия" при управление на товарен автомобил "Мерцедес Спринтер" е нарушил правилата за движение по пътищата, като по непредпазливост е причинил смъртта на жена, която се опитвала да пресече. Инцидентът е станал вечерта при условията на силен снеговалеж. Установено е, че шофьорът е карал с 63 км/ч. на заснежено платно, когато се появила група пешеходци, която пресякла преди пострадалата, за да стигне до отсрещния паркинг в непосредствена близост до бензиностанция.

Според ВКС правилно в мотивите си апелативните магистрати са обосновали извода си, защо водачът е бил длъжен и е могъл да предвиди настъпването на произшествието. При проведеното съдебно следствие е установено, че при зона на реална видимост от фаровете на къси светлини около 40 метра, подсъдимият е следвало да управлява автомобила със скорост 41 км/ч., предвид снеговалежа и условията на нощна видимост, за да предотврати удара. Той се е движел с 63 км/ч., скорост, която е била технически несъобразена с реалната обстановка. Апелативният съд е приел, че макар подсъдимият да се е движел със скорост, значително по-ниска от разрешената за този участък на пътя, в случая допуснатото нарушение е във връзка с избора на безопасна за движението скорост. Поради това независимо от сериозното съпричиняване на катастрофата от пострадалата, която е пресичала магистралата в грубо нарушение на правилата, подсъдимият също има вина. Той е трябвало да избере такава скорост, че да може да спре в осветената част на късите светлини. Затова апелативните магистрати правилно и законосъобразно са  намалили присъдата на Й. П.  от една година на шест месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и са го лишили от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

Решението е окончателно и е влязло в сила.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
WTF!!! А "пешеходката" каква работа има да пресича магистралата, лека и пръст, разбира се, но това е поредна съдебна гавра...
0
 
 
Това щеше да звучи като виц ако не беше тъжно!
0
 
 
Голяма глупост ! Ми да беше карал на задна скорост а !? Това го няма никаде "идиоти" да пресичат магистралите като диви зайци...освен ако наистина не са идиоти. А на магистралата е забранено да се кара с по малко от 60 , а те му препоръчват точно 41 да кара. А като го натресе някой. Абе БУЛГАРИСТАН !!!
0
 
 
Що за глупости, на магистралата има минимална скорост от 50км/ч!
0
 
 
Сега остава само да сложат пешеходни пътеки на магистралата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: