Уникално съоръжение ще изследва трафика в Пловдив, ето къде го монтираха

Автор: Георги Василев
Коментари (6)
18:53 / 18.01.2021
13829
Свръхмодерно съоръжение, което ще изследва трафика в Пловдив, в момента се изгражда на булевард "Санкт Петербург“. Зад идеята и реализацията на обекта е пловдивският филиал на "Технически университет-София“, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Въпросната станция за измерване на параметрите на трафика е част от центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии", в който участва ВУЗ-а. Финансирането е по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж.

Чрез подобни интелигентни сензорни системи, Пловдив върви стремглаво към модела "Смарт сити“. Целта е да се изследват параметри за нуждите на интелигентните транспортни системи, които са част от "умния град“.

Работата по проекта е започнала през 2017 година, но на няколко пъти е била забавяна заради постъпили жалби по ЗОП. Към момента е готова пасарелката, на която ще бъдат монтирани системите. В ход е и обществена поръчка за доставка на сензори, които ще бъдат монтирани. Предстои и изграждане на лаборатория, където ще постъпват и ще бъдат анализирани данните.

"Подобни системи са изградени в Англия, Германия, Австрия и други страни. В България се правят на АМ "Струма“, има и една на АМ "Тракия“ – преди Ихтиман. АПИ и Министерството на транспорта плащат доста големи суми за софтуер. Ние сме включили докторанти и дипломанти от магистрите – целта ни в момента е да разработим български софтуер, които ще бъде по-евтин. Надяваме се до края на годината да работи всичко, стига да няма възражения по ЗОП“, коментира пред репортер на Plovdiv24.bg професор Гриша Спасов от техническия университет под тепетата.

Металното съоръжение е пасарелка, но не е пешеходен надлез. Достъп ще имат само лица, които са пряко свързани с работата на съоръжението.

Виж коментарите (6)

Още по темата (64):
06.04.2024 Пловдивчанин: Ето я камерката зад дървото, а полицаят мишкува в
патрулката
04.04.2024 Най-после оправиха бул. "Санкт Петербург"
01.04.2024 Камерите в Пловдив хванаха над хиляда забързани шофьори
20.03.2024 Хубава работа, ама българска: От ТУ Пловдив с уклончив отговор за бул. "Санкт Петербург"
13.03.2024 Шофьори: Това е новата хранилка на КАТ в Пловдив!
04.03.2024 Пластмасови и метални елементи "пробиха" асфалта на натоварен булевард в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).