Уникален фонтан ще има в Дондуковата градина

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
15:09 / 15.03.2024
6506
Реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив е към своя край. В момента се довършват озеленяването и фонтаните, каза в интервю за Plovdiv24.bg кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Сухият фонтан, намиращ се близо до кръстовището с улиците "Христо Г. Данов" и "Бетовен", е замислен като една от атракциите в градината. В центъра ще има надпис 1878 - годината, през която е създадена.

"Водните струи трябва да създадат коридори за преминаване. Водата минава над човека и той може да премине по воден коридор, без да се мокри. Проектантите и изпълнителите са убедени, че ще заработи. Очаквам с нетърпение днес следобяд да пуснат самия фонтан, за да мина и да видя дали ще се измокря. Ще го тествам" - разказа Стаменов.

В градината ще има още три атракциона. Единият от тях е водна естакада, в която ще се пуснат костенурките от Природонаучния музей. Централният фонтан, ситуиран на най-слънчевото място в парка, беше тестван наскоро и представлява уникално съоръжение. Четвъртият, между зала "Лотос" и Дома на младоженците, е с топковидна форма, а около него ще има много озеленяване.

Старите водни огледала са премахнати и на тяхно място са изградени цветарници. Ширината на пешеходните алеи е намалена, даден е превес на зелените площи и така е постигнат по-висок процент озеленяване от досегашния. В градината ще има над 65 вида нови дървета, които в по-голямата си част вече са засадени, както и много храсти и цветя.

В градината вече има напоителна система, осветление, видео наблюдение. Доставени са пейките и е въпрос на време да бъдат поставени по алеите. 

"Всички материали, които са използвани в градината, са естествени - гранитни настилки и бордюри. Опитахме се максимално да използваме природните материали - камък, дърво и, съответно, метал" - подчерта Стаменов.

Обществената тоалетна в парка остава. Тя е готова за експлоатация и кметът се надява ОП "Чистота" да назначат служители, които ще могат да се грижат ежедневно за нея, за да е в добър вид.

"За съжаление, тоалетните в града в 90% от случаите не функционират поради чисто финансови причини и поради факта, че няма достатъчно служители на "Чистота" да бъдат назначени. Тази тема активно се дебатира с ресорния заместник-кмет, за да може тази обществена нужда да бъде удовлетворена и особено в парковите зони тези санитарни възли да бъдат отворени" - каза Стаменов.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (90):
08.05.2024 Първи нередности в новоремонтираната Градска градина на Пловдив
07.05.2024 Гражданин: Това е една от модерните екофрендли футуристични чешмички в
Пловдив
25.04.2024 Георги Стаменов с подробности кога и как улица "Христо Г. Данов" става пешеходна
25.04.2024 Решиха го: Без коли по част от "Христо Г. Данов", става пешеходна
зона
23.04.2024 Социалисти: Ако ул. "Христо Г. Данов" стане пешеходна, транспортният хаос в Пловдив ще се засили
20.04.2024 Още любопитни факти за Първата градска градина
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непреходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...
81-годишен шофьор блъсна жена в Пловдив
Повдигат обвинение на шофьорката, ударила на пътя две момичета от...
НАП установи нарушение в детски център в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).