Учители за Харлем шейк танца в Хуманитарната: Пошлост и лош вкус!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (96)
17:28 / 08.03.2013
15159
Бивши и настоящи ученици от
ГХП "Св. Св. Кирил и Методий":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Колективът на Хуманитарната гимназия в Пловдив изпрати отворено писмо по повод оставката на преподавателя Христо Данев, след случая с организирания скандален танц Харлем шейк, съобщиха от учебното заведение. Изявлението е адресирано до директора на Гимназията с хуманитарен профил "Свети Свети Кирил и Методий" Соня Киркова, министъра на образованието в оставка академик Стефан Воденичаров, началника на Регионалния инспекторат по образование в Пловдив Иванка Киркова, кмета на Пловдив Иван Тотев, медиите, учениците, родителите и обществеността. 

В официалното становище подписано от 61 преподаватели в гимназията се казва следното: 

Във връзка със създалото се в последните дни напрежение по повод оставката на учителят по английски език Христо Данев учителският колектив прояви деликатност и такт, като се въздържа от коментари и оценки, давайки по този начин право на свобода да мненията на ученици, родители, журналисти и граждани. Опитахме се да запазим авторитета на училището и достойнството на господин Данев. Някои изявления обаче ни провокираха да изразим позиция и да застанем твърдо зад доброто име на първата българска гимназия. 

Десетилетия наред учителският колектив възпитава учениците в дух на уважение към човешките ценности. Училището посреща от входа с надписа "Помогни ми да те возвися". Има ли българин, който днес може да оспори хуманистичния патос на този призив? И може ли някой да твърди, че днешното българско училище не трябва да го споделя?

Да, живеем в друго време. Поколенията и ценностите се променят, но има стойности, които никога няма да изгубят смисъл. Една от тях е, че училището е длъжно да възпитава в дух на хуманизъм, истина, красота, морал, съпричастност... На кои от изброените човешки ценности обаче служи случилото се в двора на гимназията ни на 24.02.2013 година. И как то "возвисява" духовно младите хора? На какво ги учи? 

В случая моралната и естетическата мяра е надхвърлена. Тя е тази, която прави от отровата лекарство, а преминаването им предизвиква обратното. Децата все още нямат изградено чувство за нея. Ние сме тези които трябва да им го създадем. Според нас радостта и доброто настроение се смесват с пошлост и лош естетически вкус в клипа на колегата Данев и децата. Езикът на тялото изразява душевно състояние, нагласа и отношение към живота. 

За съжаление, разбирането на нашето общество за свобода в последните години работи срещу възпитанието в труд и отговорност, което е основна ценност във всеки съзнателен живот. Това е и една от целите на училището като институция. Уважението към свободния дух все повече се подменя с криворазбрани модели за личностна изява.

Проблемът за възпитанието на младите хора определено надхвърля рамките на ГХП "Свети Свети Кирил и Методий" и отговорност на цялото ни общество е в каква среда поставяме децата. Повечето от нас освен учители са и родители. Знаем колко отговорно е да се поставят необходимите полезни граници пред младите хора. Доколкото трябва да бъде разкрепостено училището, нека всеки си отговори сам.

Виж коментарите (96)

Още по темата (28):
13.09.2013 "Харлем Шейк" учителят започва работа в елитна столична гимназия
08.04.2013 "Харлем шейк" учителят с първи работен ден в Английската
28.03.2013 "Харлем шейк" учителят Христо Данев започва работа в Английската!
25.03.2013 Пуснаха още по-скандален видеоклип с "Харлем шейк" в Хуманитарната!
25.03.2013 Христо Данев: Бил съм накърнил престижа на гимназията заради сексуалните движения
23.03.2013 В подкрепа на Христо Данев в Благоевград танцуваха "Харлем шейк"
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).