Ученици представиха възстановка на наказателен процес в Апелативен съд – Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:10 / 02.03.2023
2164
Ученици от 11 - ти и 12 - ти клас на СУ "Свети Константин - Кирил Философ“ гр. Пловдив представиха в препълнената зала № 1, възстановка на наказателен процес по действителен случай в Деня на отворените врати на Апелативен съд – Пловдив. Събитието премина под надслов "25 години Апелативен съд – Пловдив“, които се навършват през април. Денят на отворените врати се проведе със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ в община Пловдив, район "Южен“.

Председателят на съда г-жа Магдалина Иванова приветства с добре дошли гостите. Тя разказа, че Пловдивския апелативен съд е втория по големина в страната. В неговия апелативен район функционират 6 окръжни съдилища, които се намират в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали. В апелативния район работят  и 27 районни съдилища, а общият брой на всички съдии е близо 400.

Учениците облякоха тоги и успешно влязоха в ролите на съдии, прокурори, адвокати – защитници и повереници, свидетели и вещи лица, граждански ищци и частни обвинители.  Те показаха на присъстващите в залата ученици и гости как на практика протича един наказателен съдебен процес по дело за грабеж, извършен от мъж в условията на опасен рецидив. На пострадалата и на подсъдимия бяха предявени веществените доказателства - чанта и портмоне, а съдът изгледа видеозапис от охранителна камера, заснела тичащия младеж след извършване на грабежа.

Когато съдебният състав се оттегли на тайно съвещание, за  да обсъди доказателствата по делото и да определи размера на наказанието на подсъдимия, служители на "Съдебна охрана“ направиха демонстрация на техники за конвоиране на задържани лица. Те показаха огнестрелни оръжия и устройства за мигновено обездвижване на опитващ се да избяга задържан.

Съдът от ученици призна подсъдимия за виновен и го осъди на 6 години лишаване от свобода.  

Председателят на Апелативен съд – Пловдив г-жа Магдалина Иванова връчи грамоти на учениците за активно участие и отлично представяне във възстановката на съдебен процес.

Директорът на СУ "Свети Константин – Кирил Философ“ гр. Пловдив г-жа Елена Костадинова благодари на Апелативния съд за предоставената възможност за участие във възстановка на наказателен процес. Тя заяви, че се надява сред учениците й да има бъдещи юристи. Г-жа Костадинова поднесе на председателя на съда г-жа Магдалина Иванова и на съдия Христо Крачолов по една мартеница, ръчно изработена от по-малките ученици в СУ"Свети Константин – Кирил Философ“ и каза, че се надява на нови съвместни инициативи с Апелативен съд – Пловдив и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Сред гостите на Деня на отворените врати на Апелативен съд – Пловдив беше директорът на Регионалното управление по образование в Пловдив г-жа Антоанета Пакова, учители и ученици от СУ "Свети Константин – Кирил Философ“ гр. Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).