ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УМБАЛ "Свети Георги" има готовност за епидемия от грип A (H1N1)
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:21 / 10.11.2009Коментари (0)3455
© Plovdiv24.bg
Преустановяване на плановите операции и ограничаване на свижданията в УМБАЛ „Свети Георги" предвижда разпоредба на Регионалния център по здравеопазване, която ние стриктно спазваме от момента на издаването й на 6 ноември, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение доц. д-р Божидар Хаджиев.

На заседание на сформирания Кризисен щаб на Университетска болница бяха обсъдени всички предпазни мерки, както и уточнен алгоритъмът за лечение на пациенти и работа на клиниките в двете бази - на бул. „Васил Априлов" 15 и на бул. „Пещерско шосе" 66, уточниха от ръководството.

Начело на Кризисния щаб е зам.-изпълнителният директор на База 2 доц. Петко Недев, заместник-председател е доц. Жанет Грудева, която е зам.-изпълнителен директор на База 1 на болницата. Останалите членове на щаба са ръководителят на Инфекциозна клиника проф. Мариана Стойчева, началникът на КАРИТ доц. Чавдар Стефанов, началникът на Хигиенно-епидемиологично отделение д-р Ангелина Плачкова, инфекционистът д-р Чавдар Венчев, управителят на болничната аптека Йордан Миленков и главната сестра на болницата Ирен Миленкова.

Председателят на Кризисния щаб и неговият заместник ще контролират и координират извършването на противоепидемичните мерки и ще са в пряка връзка с РЦЗ и РИОКОЗ. Проф. Стойчева ще бъде консултант за всички диагностично и терапевтично неизяснени случаи, а началникът на ХЕО ще изготвя и предоставя на ръководителите на останалите звена в болницата всички работни указания за действие.

Запознали сме всички медицински специалисти на УМБАЛ „Свети Георги" с възможностите и начините за ползване на разпределените антивирусни препарати Tamiflu и Relenza. Кризисният щаб ще извършва непрекъснато контрол за целесъобразната им употреба, потвърди доц. Хаджиев. Спешното приемно отделение ще насочва пациенти само към Инфекциозна клиника, лечение в останалите клиники засега не се допуска.

В Инфекциозна клиника, където ще се лекуват и изследват пациенти при съмнения и усложнения на грип от типа A H1N1, са взети всички мерки, препоръчани от РЦЗ и Министерството на здравеопазването, подчерта доц. Хаджиев. В момента в клиниката се лекуват 59 грипно болни, от които само трима са в по-тежко състояние, защото имат придружаващо заболяване, обясни проф. Марияна Стойчева.

Инфекциозна клиника е получила 1 000 опаковки Tamiflu, както и 100 опаковки Relenza безвъзмездно от РИОКОЗ - Пловдив. Дадени са разчети болничната аптека да бъде допълнително запасена с антибиотици и лекарства против кашлица и висока температура, каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги". Той уточни, че е разпоредено медицинските сестри в клиниката, които дават извънредни дежурства заради епидемиологичната обстановка, да получат допълнително заплащане за извънреден труд.

Съгласно алгоритъма, определен от МЗ, вече е създадена необходимата организация за увеличаване на капацитета за прием на лица с диагноза усложнен грип. Кризисният щаб е взел решение при изчерпване на легловия фонд на Инфекциозна клиника, Клиниката по детски и генетични заболявания и клиниките по вътрешни болести имат готовност да хоспитализират пациенти с грипни усложнения.

Във всеки от стационарите на клиниките в УМБАЛ „Свети Георги" са предвидени условия за спазване на противоепидемичния режим, както и възможност за изолация на болните, ако превеждането им в Инфекциозна клиника не е възможно, обясни доц. Хаджиев. Същевременно с това в съответствие с противогрипните изисквания на МЗ, КАРИТ на УМБАЛ „Свети Георги" има готовност да осигури интензивни легла за пациенти, които се нуждаят от дихателна реанимация.

При съмнение за грип, лекарите в болницата използват лични предпазни средства - маски, престилки и ръкавици. Задължително след манипулации и прегледи нашите специалисти извършват хигиенна дезинфекция на ръцете, а всички използвани консумативи се изхвърлят в съдовете за опасни болнични отпадъци, уточни изпълнителният директор. Според разпорежданията на МЗ, тъй като вече е обявена Национална грипна епидемия, в момента не се налага извършването на специфични вирусологични изследвания за установяване на точния вид на грипа, обясни доц. Хаджиев.

Следвайки разпоредбите на МЗ, в болницата се спазва стриктна текуща дезинфекция на всички помещения, а личните предпазни средства се сменят на 3 часа. При необходимост ще се консултираме с епидемиолозите от РИОКОЗ за организиране на допълнителни противоепидемични мерки, потвърдиха от Кризисния щаб.

Предпазните действия, диагностиката, лечението и профилактиката на заболяването ще бъдат с абсолютен приоритет до приключване на епидемичната обстановка, а всички налични кадрови и материални ресурси ще бъдат ангажирани с тяхното изпълнение, обясни доц. д-р Божидар Хаджиев.

Предвид прогресивно нарастващата заболеваемост, наредбата на РЦЗ - Пловдив също така предвижда и преустановяване плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, спиране на профилактични прегледи и имунизации, системно и ефективно наблюдение и лечение на заболелите, които са оставени на домашен стационар.



Още по темата: общо новини по темата: 49
09.03.2010 »
01.03.2010 »
25.11.2009 »
20.11.2009 »
19.11.2009 »
18.11.2009 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: