Три детски градини в "Централен" в Пловдив спечелиха важни проекти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:29 / 13.05.2020
2967
С екологична лаборатория, класна стая на открито и нова детска площадка ще се сдобият три детски градини в район "Централен", които спечелиха проекти в конкурса "Обичам природата - и аз участвам" по ПУДООС, съобщи кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

В двора на ДГ "Буратино" ще бъде изградена екологичната класна стая, в която ще се правят лабораторни научни изследвания по метода на Мария Монтесори.  Ще се спазва и принципа на световноизвестната италианска педагожка, при който по-големите учат по-малките.

Постройката ще е изцяло от дърво и екологични материали и ще събира 15 деца. Подовата настилка ще е прозрачна и през нея ще се виждат поставените под нея дървени пънчета и стружки. Вътре малчуганите ще ходят боси, като по-малките ще играят на образователни игри и ще редят пъзели върху килими на пода, а по-големите ще правят изследвания на 4 масички.

"Децата ще правят хербарии с растителни видове, събрани от двора и ще проследяват цикъла на живот при растения, животни и хора.  Постройката ще бъде оградена от саксии, в които ще се отглеждат билки и подправки", разказа директорът на ДГ "Буратино" Димитрия Добрева.

Тя допълни, че в къщичката ще бъдат инсталирани далекоглед и микроскоп, ще има и познавателни табла за планетите и Космоса, както и за устройството на човешкото тяло.  

ДГ "Малкият принц" ще има нова класна стая в двора на градината. Тя ще е разположена близо до детските площадки, на сенчесто място под дърветата.

"На 4 дървени ергономични маси с пейки ще работи една група от около 25 деца. Те ще провеждат уроци на открито, свързани с опазване и наблюдение на околната среда. В стаята ще бъде ситуирана и библиотека с енциклопедии, книги и хербарии от различни природни материали", поясни директорът на ДГ "Малкият принц" Анелия Божанова.

Тя обясни, че до класната стая ще бъде изградена и зона за активност на открито, където децата да се раздвижат след заниманията. Тя ще е покрита с ударопоглъщаща настилка, върху която ще се монтира дървено мостче за баланс.

В ДГ "Зора" ще бъде инсталирано ново голямо комбинирано съоръжение за игра с пързалки, катерушки и пейки", информира директорът Дора Янева.

"Гордея се с професионализма и предприемчивостта на директорите и екипите на детските градини в район "Централен". Благодарение на тях, както и на общите ни усилия и подкрепа, те отговарят на най-високите европейски стандарти, а въведените иновативни методи на преподаване ги правят все по-модерни и привлекателни", коментира кметът на район "Централен" Георги Стаменов.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).