Трайков: Имаме съмнение за договорка между участниците на пазара на горивата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:35 / 14.03.2011
2704
"Ако държавата може да повлияе на цените на горивата, то това може да стане по два начина", каза днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Според Трайков, единият начин е: държавата да се откаже от част от приходите, които събира, а именно от акцизите. "Другото решение е, ако има прекалено високи маржове по веригата: било то в преработката или търговията, по законите на нормалната конкуренция, то тогава би трябвало други играчи да намалят тези маржове до нормалните", ясен бе министърът.

На въпроса на журналисти дали държавата може да накара вносителите на горива да намалят печалбите, Трайков отговори така:

"Ако някой реализира прекалено големи печалбите, то тогава трябва да дойдат други, които искат да правят този бизнес с малко по-малки печалби. И тъй като имаме някакви съмнения в тази насока, ние сме сезирали Комисията за защита на конкуренцията". 

Министър Трайков каза още, че ако се стигне до извънредни мерки, за да се контролират печалбите в сектора, тогава най-подходящо би било Държавната комисия по енергийно и водно регулиране да направи точно това, независимо, че противоречи на принципите на пазарната икномика, т.е. нещо, което е свободен пазар, обратно да се направи регулиран такъв.

Трайков бе ясен, че ако се докаже наличието на картелно споразумение по отношение на горивата, то всички участници в това споразумение ще бъдат наказани по стандартната процедура, без да се чака доказването на по-високите печалби.

Министърът допълни още, че около 50% от горивата в България се произвеждат от "Лукойл", а останалите 50% са внос. 

"Възниква въпросът: щом такава голяма част от горивата са внос, а пък цените или маржовете отново са високи, то тогава има ли някаква договорка между всички участници на пазара. Точно това проверяваме в момента", завърши Трайков.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Правителството с извънредни мерки срещу високите цени на горивата

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Вторият обвиняем за бруталната катастрофа с "Порше Кайен" не се п...
Възстановяват щетите по булевард "Руски" след трагичния инцидент
Тежко отмъщение застигна шофьор на такси в Пловдив
В Пловдив оказаха голяма чест на испански дипломат
Кръгла маса за домашното насилие в Пловдив
Обучение за бърза реакция и евакуация при бедствени ситуации се п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).