Тотев отговори на нападките за площад "Централен"

Автор: Мариана Панчева
Коментари (12)
17:22 / 09.01.2018
8346
"Местната организация на "Да, България!" алармира обществеността и медиите на Пловдив, че "кметът на града - Иван Тотев, е на път да постави Пловдив в унизителна ситуация по време на Европейска столица на културата - 2019 (ЕСК - 2019)." Това се заявява в официалната позиция на ПП "Да, България"- Пловдив относно площад "Централен" в града, който щял да бъде строителна площадка през цялата 2019-та. "С огромно забавяне през декември Община Пловдив е обявила обществена поръчка, която предвижда реновирането на площад Централен да приключи чак в средата на 2020 г. Това означава сърцето на града да бъде разкопано през цялата 2019-та.", се казва още в текста. 

"Със сигурност такива опасения ще се чуват в опит да се минимализират усилията, които полагаме. Площад "Централен" е изключително голяма тема за Пловдив", коментира нападките кметът Иван Тотев по време на специална пресконференция, посветена на проекта "Пловдив - Европейска столица на културата", предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

По думите му Община Пловдив е стартирала работа отдавна и свършеното от нея е много по-трудната и по-сложна част. 

"Стартирахме с международен конкурс за това как искаме да изглежда площад "Централен", стартирахме с 4-годишни разкопки за разкриване на максимална част на археологията на "Форум - Запад", съгласувахме задание, направихме всички базови предпоставки за един прекрасен проект в площадното пространство. През последните 6 години реализирахме всички важни неща. Съгласували сме заданието, имаме идеен проект, който е собственост на Община Пловдив. След цялата тази свършена работа остава най-лесната част - конкурс по проектиране, изборна изпълнител и самото изпълнение", посочи кметът. 

Той разкри, че за по-голяма експедитивност проектът ще бъде разделен на подетапи. Най-важен е етапът, който има отношение към настилката, той трябва да е готов до януари 2019-та. Частта с археологията и работата по нея пък е запланувана като най-интересния за очакваните туристи етап. "Гостите ще виждат реални действия по работа по археологията, ще виждат как се работи, как се консервира, как се изправят колони, как се слагат капители, това са истории, които могат да бъдат разказвани през 2019-та и това ще е част от атракцията", описа намерението на Общината Тотев. 


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (12)

Още по темата (266):
22.02.2024 Преобразяват емблематични туристически обекти в Пловдив от римско време
24.09.2023 За срам на Община Пловдив още една атракция не работи
18.06.2023 Площад "Централен" тъне в разруха, общината бездейства
29.04.2023 Дяволът е в детайлите или защо вече и с центъра на Пловдив не можем да се хвалим
04.07.2022 Зико: Дотук си изпълняваме обещанията
19.04.2022 В Пловдив вече има още едно уникално място, което трябва да бъде
видяно
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).