Съветът на Европа призна проект на община Пловдив за добра практика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:18 / 03.05.2018
2781
Проектът "Дигитално културно-историческо наследство на община Пловдив“, финансиран от Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство,  бе официално признат за добра практика от Съвета на Европа, като бе включен в Европейската стратегия за културно наследство на 21-ви век. Стратегическият документ следва всеобхватен метод и въвлича не само местни, регионални, национални и европейски публични власти, но също така заинтересовани страни на културното наследство - професионалисти, международни неправителствени организации, доброволческия сектор и гражданското общество. За да постига целите на стратегията, Съветът на Европа идентифицира добри практики, сред които и проектът на община Пловдив, които да бъдат следвани от цяла Европа.

В рамките на проекта, изпълняван от община Пловдив между 2015 и 2017 г., на стойност 586 000 евро, бе изградена и закупена техническа инфраструктура и успешно бе извършена първата всеобхватна програма за дигитализация на движимо и недвижимо културно-историческо наследство, част от фондовете на библиотека "Иван Вазов“, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Градска художествена галерия и ОИ "Старинен Пловдив“.  Бяха изградени два дигитални центрове, които и днес продължават процеса на дигитализация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).