Съдът се произнася за съдбата на "Сюлейманджълар" след месец

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:49 / 28.10.2008
2164
Пловдивския окръжен съд обяви за решаване делото за прекратяването на търговското дружество "Гюнеш 2004" ООД гр. Пловдив. След събиране на исканите документи от двете страни, е поставен едномесечен срок, в който съдът да излезе с решение. Искането за прекратяване е направено от Окръжна прокуратура Пловдив, тъй като дейността на дружеството е в противоречие с дейността на законите на България. Ответното дружество "Гюнеш 2004" ООД е регистрирано през 2004 г. Съдружници в него са турските граждани Сюлейман Акбулут, Сюлюн Дженгиз и Реджеп Сормагеч, които заедно и поотделно притежават управителни и представителни функции.

Според исковата молба дружеството се явява формалната законова рамка за легализиране на извършваната активна социална и религиозна просветна дейност на Турската ислямска религиозна организация "Сюлейманджълар", която няма официална регистрация в България. В ДАНС съществуват данни, че "Сюлейманджълар" разполага със значителни капитали, има организационни структури в почти цяла Европа с цел разширяване на турското влияние сред религиозните общности и малцинствени групи. В самата Турция на организацията е забранено да развива религиозно-просветна дейност сред деца под 16-годишна възраст. Освен това същата контролира и финансира мюсюлманските религиозни училища /медресета/ в страната ни, в които се извършва активна религиозно-просветна дейност сред подрастващите. Подборът на децата е насочен предимно към социално слабите слоеве, при което се предлагат сравнително добри условия, като безплатна храна и пансион, перспектива за продължаване на религиозното обучение в Турция и др. Значителни финансови средства се инвестират и при строителството и ремонта на тези училища /медресета/, като в част от случаите това се осъществява в нарушение на нормите на българското законодателство.

Виж коментарите (0)

Още по темата (7):
24.11.2008 Съдът прекрати дейността на ислямска организация, действала под
прикритие
28.10.2008 Казусът "Гюнеш" отново в съда
14.10.2008 Отново отложиха делото срещу "Гюнеш", прокуратурата иска още
доказателства
14.10.2008 Заседават по делото за прекратяване на дружество, прикривало ислямска организация
16.09.2008 Отложиха делото за прекратяване на "Гюнеш 2004", искат още
доказателства
16.09.2008 Представят резултатите от проверката на ислямската организация "Гюнеш"
ООД
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).