Страшно: Децата палят първата си цигара на 12 години!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
17:35 / 20.11.2013
4854
Децата палят първата си цигара на 12 години, сочат данните от анонимна анкета сред подрастващите. Това съобщи д-р Галина Карауланова, директор на Дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето" към РЗИ Пловдив. 

Констатациите са обезпокоителни. Учениците от средните училища масово пушат в районите извън училищната сграда по време на междучасията. Наредбата не разрешава тютюнопушене в училище и в двора на училището, но това не им пречи да отидат в отсрещния двор и да го правят", каза д-р Карауланова. 

Според нея, в днешно време е много важен личният пример на учителите, родителите и на цялото общество. Всички сме еднакво отговорни за рисковете, които крие тютюнопушенето за нашите деца.

РЗИ Пловдив е издала наскоро брошура с данни до какви последствия води пасивното тютюнопушене. Особено опасно е то за малки деца в кърмаческа възраст. Истината е, че тютюневият дим съдържа канцерогени и вредни вещества, които водят до покачване заболеваемостта на дихателната система - астма, бронхити, пневмонии. Доказано е, че астматиците до 18 годишна възраст се увеличават, заболелите от алергичен бронхит -също. Покачва се и броят на заболелите от онкологични заболявания при възрастните, като рак на белия дроб. 

Днес в НБ "Иван Вазов" в Пловдив специалисти даваха консултации за отказване от тютюнопушене. Желаещите пушачи можеха да премерят безплатно колко отрови издишват. Акцията е част от Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести, която стартира тази година и продължава до 2020 г. Кампанията е организирана от дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето" при Регионална здравна инспекция в Пловдив по повод на Международния ден без тютюнопушене 21 ноември.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (13)

Още по темата (137):
21.02.2024 Искат забрана на бездимните цигари на закрито в заведенията
17.01.2024 Разрешиха пушенето на закрито в заведения, но при едно условие
14.02.2022 РЗИ Пловдив глоби с 300 лева двама клиенти на заведение в "Западен"
29.07.2021 Собственик на известен ресторант в Пловдив сниман в деликатна ситуация, последва странно обяснение
13.03.2019 Приеха важна забрана за пушенето на закрито!
04.09.2018 Забраната за пушене на закрито остава!
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).