Страхуват се кино "Космос" да не стане поредния МОЛ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
10:09 / 02.12.2010
4611
Срещу превръщането на кино "Космос" в многоетажен паркинг или гараж се обяви инициативен комитет от живеещите наоколо пловдивчани. 75-има се подписаха под протестно писмо до областния управител Иван Тотев, изпратено и в редакцията на Plovdiv24.bg.

Поводът е приетото на последната общинска сесия решение за преобразуването на киното от публична в частна общинска собственост, за да може при намирането на инвеститор то да бъде продадено и на негово място да се построи "до 4-етажен гараж". Предложението беше на заместник-кмета Александър Долев и прието, макар и след доста дебати, с внушително мнозинство. Дори съветници, бивши противници на идеята, гласуваха след като не се яви нито един кандидат при двете предишни обявления за концесия, а мястото продължава да е клоака в центъра на града. 

Според подписалите се до областния управител, от когото очакват да върне решението в Общинския съвет, приетото изменение на подробния устройствен план цели подстрояване на подземен гараж по линиите на имота с площ от около 2430 кв.м,  надстрояване на съществуващата сграда с допълнителна височина от 12 м и пристрояване откъм улица "Гладстон" с ново допълващо застрояване с височина 12 метра,  което на практика означавало пълно застрояване на съществуващото пространство пред киното.

"От така представеното изменение не става ясно какво точно ще се случи с емблематичната сграда, известна в близкото минало като най-голямото кино в града "Космос". Не стана ясно и от дебатите на общинските ни съветници какво точно ще се строи и кой е големият инвеститор, решил да осъществи една такава скъпа инвестиция. С построяването на подземен гараж за около 200 автомобила няма да се реши проблемът с паркирането в центъра на града, тъй като същият този гараж ще обслужва нуждите на построената върху него сграда за обществено обслужване - магазини, кафенета, офиси и други обекти с обществени функции. Защо само няколко общински съветници - според протокола за гласуване, видяха, че след масовата разпродажба на общинско имущество през годините, общината ще загуби и този апетитен имот в идеалната централна част на Пловдив . С тази промяна се цели продажба на имота и удовлетворяването на частни икономически интереси вместо на общински или държавни", пише в писмото.

Съмнителен според авторите му е фактът, че това се случва броени месеци преди изборите. "Не е ли това начин да бъдат напълнени партийните каси? Защо никой от Община Пловдив не постави въпроса за съдбата на сградата на обществена дискусия, в която да се включат живущите в квартала, сдружения с нестопанска цел, политически партии, представители на общината и най-важното: защо се крие кой е инвеститорът, стоящ зад този проект и какви са неговите строителни намерения?" - се пита в писмото.

Живеещите в района не се противопоставяли на намеренията за ремонт на сградата и качественото й стопанисване. Напротив - всички искали това да стане час по-скоро, но без надстрояване и дълбане, защото то изцяло би променило облика на тази централна част на града, би захлупило тесните улици и ниски къщи наоколо. Най-голямото опасение е, че  бившето кино "Космос" може да се превърне в поредния МОЛ или бизнес-център.

Според заместник-кметът Александър Долев няма предизвестен инвеститор и приетото предложение е шанс да се намери такъв.


Виж коментарите (16)

Още по темата (120):
14.03.2024 Държавата отпусна 4 милиона лева за кино в Пловдив, което не работи от десетилетия
13.03.2024 Отлична новина за Пловдив и кино "Космос"
22.02.2024 Пак заговориха за ремонт на кино "Космос" и зоната около него
14.01.2024 Пловдивчани ги налегна носталгията за кино "Космос", повдигнаха отново въпроса за обновяването му
14.11.2023 Пламен Панов: Проектите за кино "Космос" и "Античният форум на Филипопол" трябва да се реализират през този мандат
18.10.2023 Пламен Панов: Кино "Космос" е ключов обект за последващото развитие на културния живот в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).