Стотици пловдивчани извиха огромно хоро в знак на протест

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (58)
08:19 / 12.09.2016
30023
Стотици пловдивчани и българи, дошли от други градове, извиха огромно хоро на площад "Централен" в Пловдив в неделя вечерта. Това се случи в знак на протест срещу забраната на Община Пловдив хора да се играят в Цар Симеоновата градина на града.

Напук на забраната, която се опита да изгони "Хора́ за хората" от центъра на града, този път организаторите бяха си взели тонколоните, а тъпан също се включи в акомпанимента на българския народен танц.

"Трябва да се продължи традицията, защото хорото ни обединява, а забраната го прави само по-многобройно", разказа една от участничките в масовия български танц.

"Държа да кажа на управниците, че хорото е вечно, а те днес те са тук, а утре ги няма", заяви друга пловдивчанка.

Към огромното хоро в продължение на три часа прииждаха още и още хора, които се хващаха за ръце, за да покажат, че българските традиции са живи и не могат да бъдат заглушени от общински наредби.

"Няма да спрем да идваме - какво по-хубаво от обединението на хората под българския флаг", попита риторично друг участник в хорото на централния площад в Пловдив.

От Община Пловдив аргументираха забраната за провеждане на традиционното неделно хоро в градината със сигнали на живущи в района за силна музика и с наредба, която забранява използване на електронни озвучителни средства в централната градска част.

След забраната пловдивчани извиха мълчаливо хоро - без тъпан и без съпровод всички хора се хванаха за ръце и се понесоха в ритъма на танца без музика. Тази неделя неделното хоро бе съпроводено от три тъпана и музика и беше най-многобройното досега.

За да подкрепят жителите на Пловдив, в града пристигнаха участници от танцови състави от Асеновград, Пазарджик и Хасково.

В подкрепа на българския народен танц в културната столица на Европа, се обявиха и софиянци. Близо 100 души се хванаха на хоро пред Народния театър, за да изкажат своята съпричастност с пловдивчани и борбата им с градските власти. Софиянци си носеха уредба и тонколони, на които звучаха български хора́ .



Източник: dnes.bg

Виж коментарите (58)

Още по темата (215):
16.03.2024 Училищен звънец вбесява пловдивчанка на всеки 40 минути
29.02.2024 Сигнал: Ето го Ада! Минахме през крадци, наркомани и проститутки, но това е "черешката"
10.02.2024 Обрат! Управителка в "Лидл" си признала всичко пред ПОИ
09.02.2024 Живеещи в жилищните комплекси на "Пещерско шосе": Това не може да продължава повече
04.11.2023 Читател: Звукът от това нещо надхвърля 100 децибела, отвратително е
06.10.2023 Сигнал: Кой стои зад този кръчмар, за да си позволява това?
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).