ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стартира проект "Детски зъби в опасност - какво да правим?"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:53 / 23.11.2022Коментари (0)649
В заседателната зала на Декана на Факултета по дентална медицина на Медицински университет Пловдив се проведе работна среща на участниците в здравно-образователния проект "Детски зъби в опасност - какво да правим?", съобщихга от СРС "Подкрепа" - Пловдив.

Работната среща се ръководи от Декана на Факултета по дентална медицина доц. д-р Деян Нейчев, дм. В проекта участват Регионална колегия на Българския зъболекарски съюз, Община Пловдив, преподаватели от факултетите по дентална медицина и обществено здраве на Медицински университет Пловдив и пет общински детски градини от различните райони на град Пловдив - ДГ "Таня Савичева" - район Тракия, ДГ "Захарно петле" - район Северен, ДГ "Снежанка" - район Централен, ДГ "Светла" - район Западен и ДГ "Щастливо детство" - район Източен.

Доц. Нейчев откри работната среща и пожела успех на участниците. Като ръководител на проекта председателят на Регионалната колегия на БЗС д-р Трифон Антонов благодари за подкрепата от страна на Медицински университет Пловдив и Община Пловдив и предостави думата на доц. д-р Нина Мусурлиева да представи основните цели и задачи на проекта: да се повиши оралната култура сред децата от 3 до 5 години, чрез специално създадени за тях образователни филм, презентация и ролеви игри, както и да се подготвят родителите, преподавателите и възпитателите в детските градини да участват активно в усвояването и поддържането на оралните хигиенни и диетични навици сред децата.

Промяната в нагласите и усвояването на знания и умения за обучение и контрол на оралната хигиена на децата сред работещите в детските градини и родителите ще бъде проследявано и анализирано посредством попълването на разработени от екипа преподаватели анкетни карти. Доц. Мусурлиева подчерта, че програмата на проекта е изготвена в съответствие с приетата Национална здравна стратегия - Политика 1.2. "Здраве за децата и юношите (0-19 г.).

Директорът на Дирекция "Здравеопазване" на Община Пловдив д-р Калин Калинов потвърди подкрепата на ръководството на Община Пловдив и определи проекта като стъпка в изпълнението на приетата здравна стратегия на общината. Той подчерта изключителната важност на оралното здраве сред децата като надеждна превенция на голяма част от заболяванията сред възрастните. Д-р Калинов изрази надежда, че след завършването на обучителния процес в пилотните пет детски градини Регионалната колегия на БЗС и МУ Пловдив ще разширят обхвата и сред останалите детски градини.

Директорите и представителите на участващите в проекта детски градини изразиха своята благодарност и готовност за извършване на планираните дейности, съгласно представената от доц. д-р Веселина Кондева проекто-програма.

Проф. д-р Ростислав Костадинов като регионален секретар по здравеопазване на СРС Подкрепа гр. Пловдив от името на г-н Атанас Кръстев, председател на СРС Подкрепа Пловдив, благодари на ръководителите и участниците в проекта и потвърди интереса и готовността за активно участие на всички синдикални членове от секторите здравеопазване и образование за успешната реализация на целите на проекта и повишаването на оралната култура като елемент от промоцията и превенцията на здравето.

Присъствието на професор Нонка Матева, Зам.-декан по международно сътрудничество и проектна дейност на Факултета по обществено здраве, както и телефонното обръщение към участниците от Зам.-ректора по международно сътрудничество и проектна дейност проф.д-р Диляна Вичева доказват подкрепата и ангажираността на ръководството на МУ Пловдив към проекта.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба от автомобил край Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: