Стана ясно кога и защо ще обединят две пловдивски училища

Автор: Мариана Панчева
Коментари (8)
14:17 / 16.05.2016
13341
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Георги Бенковски":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Душо Хаджидеков":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Решението за административното събиране на двете училища "Георги Бенковски" и "Душо Хаджидеков" ще е на Общинския съвет, но оттам нататък директорът поема ангажимента да организира ежедневния учебен процес. И не говорим, че реорганизацията ще се случи още през този септември. 

Решението ще предизвика дълга административна процедура в Министерството на образованието. Така реално промяната ще влезе в сила през учебната 2017 - 2018 година."

Това заяви зам.-кметът Стефан Стоянов по повод решението, което местният парламент трябва да вземе за сливане на училище "Георги Бенковски" и "Душо Хаджидеков", предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

По думите му засега няма да се съкращават щатове.

"Не виждам причина да се съкращават педагози и от двете училища, ще има едно директорско място по-малко, но това не значи, че някой ще загуби трайно работата си. Това е дълга процедура и не става въпрос за емоционално взето решение", заяви още той. 

Той успокои родителите на първолаците, че децата няма да бъдат местени тази година, но как точно ще се организира процесът на обучение е в ръцете на училищното управление. 

"Тепърва директорът на "Душо Хаджидеков", заедно с родителите ще преценяват как да бъде организиран учебният процес, може да решат да не местят деца от едно училище в друго, може да се реши в "Георги Бенковски" да са повече предучилищни групи."

Стоянов бе категоричен обаче, че и двете училища имат сериозни проблеми. В "Душо Хаджидеков" местата не достигат, занималните са в блоковете наоколо, училището е за не повече 400 деца, а в момента има над 700, няма физическа възможност да се съберат всички тези деца заедно, затова и училището е на двусменен режим.
 
От друга страна - "Георги Бенковски" е с изключително малък брой деца - 126. По начина, по който се финансират училищата в момента, то е изправено пред финансов колапс. 

"Трудно последните години посреща разходите си с този бюджет, трудно се взимат повече учители, трудно се плащат добри заплати. Това също е сериозен риск за децата", коментира още Стоянов. 

"Административното събиране на училищата ще даде възможност на бъдещия екип, който ще управлява училището, да има пространство и да развива учебния процес. Основната ни грижа е за децата - да бъдат в комфортни класни стаи, да имат възможност за целодневно обучение и нормален учебен процес. Това е и основният ни приоритет", катргоричен бе той. 


Виж коментарите (8)

Още по темата (22):
15.09.2017 Пловдивско училище тотално преобразено!
17.02.2017 Анализираха сливането на "Душо Хаджидеков" и "Георги Бенковски"
28.06.2016 И родителите се съгласиха със сливането на "Душо Хаджидеков" и "Георги Бенковски"
06.06.2016 Иван Тотев изпълни поет на среща с родители ангажимент
03.06.2016 Кмет и родители заровиха томахавките!
03.06.2016 Кметът за сливането на двете пловдивски училища: Не го правим за пари!
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).