Средният ръст на цените на жилищата в Пловдив е 15,4%

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:00 / 18.03.2023
1979
Експерти очертаха тенденциите, предизвикателствата и възможностите пред имотния пазар в Пловдив и региона в третия бизнес форум на Imoti.net, като предоставиха важна информация, която даде на присъстващите по-широк поглед за новостите в имотния сектор. Събитието се проведе пез седмицата в Дома на културата "Борис Христов“, Пловдив, където аудиторията наброяваше над 150 души.

Бизнес срещата започна с Д-р Мирослав Владимиров от Икономически университет Варна, който направи анализ на пазара на жилищни имоти в Пловдив и региона и отбеляза, че, според данни на сайта средният ръст на цените на жилища в Пловдив е 15,4% за последната година.

"Ковид пандемията даде много силен импулс на пазара на жилищни имоти. Този импулс нарасна през чудесната 2021 г., която година не се повтаря много често, а след това пазарът започна да затихва. Случващото се в момента не е намаляване на броя на сделките, а намаляване на темпа на ръст на сделките. Нашият пазар като обем сделки все още е много по-висок, но не по-висок спрямо 2021 г., а спрямо този през 2019 г.“, коментира Владимиров относно пазара на жилищни имоти през последните години.

Повече информация за новото строителство в региона, като качество и цени, представи строителният предприемач Мирослав Язов.

"Купувачите в момента са родени след 90-та година и много голяма част от тях са живели някъде в чужбина, имат изготвени визии за това какво искат да си купят, как то да изглежда, с какво качество да бъде и са изключително придирчиви в избора си. Много строители заложиха на точно този тип хора, вследствие на което почнаха да добавят всевъзможни видове екстри към техните проекти. Естествено, всички тези неща струват пари, така че е напълно нормално новото строителство да върви като цена само нагоре“, отбеляза експертът.

Според Язов цената на труда се повлиява и от последно случилите се катастрофални земетресения в Турция и Сирия, като масово трудовата работна ръка от турски произход се мобилизира в страната си и прекратява визите си за България.

"Цената на труда в момента е изключително висока. Поради факта, че има страшно много работа повечето от добрите майстори предпочитат по-малки проекти, вследствие на което цената на труда е нещото, което много сериозно ще удари цената на новото строителство“, прогнозира той.

Според данни на "Пощенска банка", представени от д-р Николай Лазаров, кредитите през 2022 г. са нараснали с 5 млрд. и 200 млн. евро, а депозитите са нараснали с близо 9 млрд. евро.

По време на бизнес форума Лазаров също коментира, че 9% от жилищните кредити в банката през 2022г. са усвоени в Пловдив и региона, като усвоеният обем жилищни кредити в града са 35%.

"Един от основните трендове в жилищното кредитиране в "Пощенска банка" в периода 2020 – 2022 година е, че има 20% ръст на средната сума на усвоен жилищен кредит в град Пловдив“, допълни той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (358):
23.04.2024 Шофьор: Положението в Пловдив е кошмарно! Търсете варианти, защото с това строителство ще става още по-зле!
15.04.2024 1200 евро за квадрат: Сабри Сюлейман от Момчилград купи нов едностаен апартамент в Пловдив
28.03.2024 Застрояват огромен парцел в западната част на Пловдив
25.03.2024 Средният ипотечен кредит за покупка на апартамент в Пловдив нарасна до 72 000 евро
25.03.2024 Спад в цените на жилищата в Пловдив и в още един град
14.03.2024 Зелена светлина за новия мегакомплекс в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Хора с интересни имена празнуват днес
Полегнал на пътя притесни пловдивчани
Инцидент между автобус от градския транспорт и "баничарка" в Плов...
Дупка "глътна" Мерцедес в Пловдив, издирват собственика
Издирват собственика на срутилата се къща в Стария Пловдив
Неспазена дистанция е причината за удара между камион и кола днес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).