Спират 90 % от асансьорите в Пловдив?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:03 / 29.12.2016
13050

90 процента от асансьорите в Пловдив могат да бъдат спрени след нова година при годишния текущ технически преглед, твърдят асансьорни техници. Причината е, че съоръженията не отговарят на изискванията на последната наредба. 

Според нея всички асансьори трябва да разполагат с двустранна аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници. Само 10 процента от асансьорите във всички сгради в Пловдив-частни и държавни има поставени от задължителните устройства.

В събота, 31 декември, изтича последният срок за поставяне на двустранната аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници. Представлява устройство със СИМ карта на мобилен оператор със записани 5 номера, на които може да се обади закъсалия човек в асансьора.

"Това устройство се произвежда от 3-4 фирми. Цената му варира от 150 лева до 270 лева с поставянето. Не е висока цена, но от 2014 година до сега бяха направени много промени в наредбите за асансьорите. Трябваше да се поставят гъвкави кабели, шахтово и аварийно осветление и хората вече отказват да плащат за допълнителни съоръжения и устройства по асансьорите", казва асансьорният техник Стоян Василев

Стоян Василев е категоричен, че закъсали хора в асансьорите винаги ще има. 80 процента от авариите обаче са заради неправилното им използване, а не защото са стари.

"За новите асансьори, които имат кабинна и шахтова врата, тази връзка е необходима. Но за по-старите това устройство е излишно. Почти всички има мобилни телефони, ако нямат, все някой ще ги чуе и ще се обади на фирмата, за да дойдат техниците", допълва Василев.

Техниците са категорични, че са уведомили хората, но проблемът е, че почти никой досега не проявява интерес да си плати за устройството. Още повече, че после трябва да се заплаща и ежемесечна такса към мобилен оператор.

Източник: ПОТВ


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Савина Петкова обясни за премахването на ранните и късните курсов...
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).